На финала депутатите гласуват спорни промени в Закона за земеделските земи

Народно събраниеВ програмата на днешния последен работен ден (26 януари 2017 г.) за депутатите на 43-то Народно събрание е включено окончателното второ гласуване на промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).  Законопроектът поправя измененията, които набързо и без съгласуване с браншовите организации бяха направени през лятото на 2016 г. и които касаеха споразуменията на земеделските стопани за т.нар. „бели петна“. На заседанието на земеделската комисия миналата седмица обаче депутатите гласуваха вмъкнато в последния момент предложение за изменение на Закона за арендата в земеделието. Според него, договорът за аренда може да бъде сключен между ползвател и съсобственик/съсобственици на земята, който притежава повече от половината земя, обект на договора. Този текст е залегнал в нов параграф 4 в Преходните и заключителни разпоредби на ЗСПЗЗ и чрез него се изменя Закона за арендата.

Срещу новото условие за подписване на арендни договори се обявиха фермери, които стопанисват трайни насаждения – Прочети: Кр. Кумчев: Промяната в договорите за аренда е удар срещу трайните насаждения.

Реакции имаше и от страна на някои организации, които участват в Националната асоциация на зърнопроизводителите – Прочети: А. Вукодинов: Промяната в договорите за аренда е лобистка и в полза на фондовете.

Имаше призиви към депутатите да не гласуват текста за новите условия за подписване на арендни договори.

Дали народните представители ще съберат форум, и ако все пак го съберат, дали ще гласуват новия параграф 4, предстои да разберем днес.

Leave a Comment