Перспективите пред банките в Русия и Полша най-добри

Приемлив баланс и ниско търсене на кредити в България отчете Райфайзен рисърч
евробанкноти

В Еврозоната кредитирането е отрицателно, в страните от Централна и Източна Европа има ежегоден ръст

Анализът на Райфайзен рисърч посочи, че руският и полски банков пазар вероятно ще оглавят групата на банковите системи с най-голям растеж, с годишен темп на кредитирането от съответно 13% и 10% (измерено в евро от 2013 до 2017 г.). Следват Чехия, Словакия, Румъния, Сърбия и Албания, чийто общ ръст на кредитирането от 7 до 10% измерено в евро (6 до 9% измерено в местна валута) изглежда устойчив в средносрочен аспект. Според  мнозинството от банките, Унгария и Румъния са най-предизвикателните пазари в региона.

В България доминират ниското търсене на кредити и консервативните кредитни политики.

През 2012 г. ръстът на БВП се забави до 0.8% на годишна база в резултат на икономическия спад в еврозоната. Поради това българската банкова система трябваше да оперира в предизвикателна среда.

Растежът на кредита бе нисък вследствие предпазливата политика за кредитиране, докато показателят необслужвани кредити продължи да расте, макар и по-умерено в сравнение с 2011 г. (през 2012 г. показателят необслужвани кредити възлезе на 16.6%, спрямо 14.9% през 2011 г.).

Позитивната гледна точка е, че консервативната политика за кредитиране и стабилният ръст при депозитите, са спомогнали за нарастването на общата ликвидност в банковата система. В допълнение на това – секторът запази високата си капиталова адекватност и продължава да отчита добри финансови резултати.

„По отношение на растеж и печалби, банковият сектор в Централна и Източна Европа продължава да се представя по-добре от банковия сектор в Западна Европа, тъй като възможностите за растеж и маржовете в ЦИЕ остават значително по-големи. Новите банкови регулации в Европа и ЦИЕ ще доведат и нови предизвикателства за региона”, подчертават анализаторите на Райфайзен Банк Интернешънъл и Райфайзен Центробанк в последното издание на годишния преглед на банковия сектор, озаглавен “Ангажираността ще бъде възнаградена”.

“Общият ръст на кредитите в ЦИЕ през 2012 г. възлезе на 14.8% на годишна база, измерено в евро. Поредната година на експанзия доведе до това, общият ръст на кредитите в ЦИЕ за периода 2010 – 2012 г. да достигне 21.8%. В еврозоната реалният ръст на кредитирането бе негативен за този период. По отношение на активите, ръстът на банковия сектор в ЦИЕ сравнен с този в еврозоната, през 2012 г. бе най-високият за последното десетилитие,” обясни Гунтер Дойбер, който оглавява отдела за анализи на ЦИЕ в Райфайзен Рисърч.

За 2013 г., Райфайзен Рисърч очаква общите банкови активи да надхвърлят 2,500 млрд. евро, което би било около 20% повече от активите на Индустриална и Търговска банка на Китай (ICBC), която е най-голямата банка в света за 2012 г.

Leave a Comment