Бойко Синапов: Г-н Караколев си направи пиар, не ми е ясно какво иска

Бойко Синапов„Г-н Караколев си направи пиар с днешните изпълнения. Вече не ми е ясно какво иска. Вчера – едно, днес -друго. Но утре (31 януари) по обед се събираме на работна среща в Министерството на земеделието и се надявам да разбера за какво беше днешния протест.“ Така Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите (НАЖ) коментира днешната акция на овцевъди от Националната овцевъдна асоциация (НОА) и изявленията на съпредседателя Симеон Караколев. От АгроПловдив потърсихме мнението му, тъй като министър Христо Бозуков обяви по време на срещата си с част от протестиращите днес, че ще приеме предложенията им за изменения в Наредба 3 за директните обвързани плащания, само ако и останалите животновъдни организации са съгласни с тях.

Прочети още: Симеон Караколев разля гюм с мляко на стълбите на МЗХ под ударите на тъпан

Синапов нарече протеста странен, тъй като промените в обвързаните плащания са коментирани в работна група миналата година на не едно заседание. „Самият г-н Караколев обяви, че средната млечност на овцете, отглеждани от членовете на развъдната асоциация, която оглавява, е 120 литра годишно“, каза Синапов. Председателят на НАЖ е твърдо за доказване на произведеното и продадено мляко със счетоводни документи (което се изисква в промените на Наредба 3), тъй като е крайно време браншът да излезе на светло. „Тези, които отглеждат месодайни породи, също трябва да доказват произведеното месо със фактури и доколкото знам, те нямат нищо против“, съгласи се председателят на асоциацията. Според него обаче стопаните на автохтонни породи няма как да представят фактури за мляко или месо, тъй като те работят и получават субсидии, за да запазят породите. Когато животните от дадена порода достигнат 10 хиляди в страната, тогава тя спира да бъде автохтонна, поясни Синапов.

„Бих искал г-н Караколев да слезе при нас, овцевъдите, да види какво е да се отглеждат животни, да придобие поне малко опит, защото няма никакъв практически, и тогава да прокарва политики в животновъдството“, пожела си Бойко Синапов.

Leave a Comment