АУ отпразнува Св. Трифон със сребърен медал за вино и нови лозя

Трифон Зарезан в АУ С пивко вино Аграрният университет (АУ) отпразнува заедно с гостите си днес православния празник на Свети Трифон Зарезан в учебната база сред лозята в землището на село Брестник. „Този празник е празник на надеждата, на идентичността на българите и връзката им със земята“, обърна се към колегите и гостите ректорът проф. Христина Янчева. С водосвет отец Мирослав благослови лозята и хората и пожела болестите да бягат от тях. Десетки взеха ножиците, за да спазят ритуала „зарязване“, а после ги увиха на венец. И тъй като в такъв ден не може без хоро, то се завъртя дълго като първа глътка вино и пъстро като ароматите в хубавия елексир.

Трифон Зарезан в Аграрния университет

На празника стана ясно, че през 2016 г. Аграрният университет е получил сребърен медал при участието си в международен конкурс за най-добро вино, произведено в учебни бази. В света има 27 такива производители на вина, а за АУ това е било първото участие. Първо, но забележително, отбеляза доц. Красимир Михов, декан на Лозаро-градинарския факултет. Призът е получен за бяло вино от сорта Траминер.

България е и на второ място в света след Молдова по брой на сортовете, които могат да се отглеждат у нас – над 600, добави към информацията предишният ректор проф. Димитър Греков.

Доц. Красимир Михов

Доц. Красимир Михов

Миналата година е приключило реновирането на старата винарна на АУ. В продължение на 10 години с европейски и университетски средства базата е била ремонтирана и оборудвана с нови съдове и малка билия за бутилиране, за което са похарчени към 1 милион лева. Заедно с това са създадени и 200 дка нови лозя. До края на февруари доц. Михов ще представи за утвърждаване от академичното ръководство търговската марка, под която Аграрния университет ще представя собственото вино.

Към момента университетът разполага с 300 дка лозя, в които винените сортове са преобладаващи. Годишното производство на грозде е към 300 тона, от което се произвеждат 12 тона вино. То свършва бързо, въпреки че се предлага само в сувенирния магазин на АУ. Освен това университетът задължително води към дегустационната зала в базата всичките си официални гости. А те остават възхитени от аристократичното гостоприемство на домакините.

Сред почетите гости на празника днес бяха проф. Боян Биолчев – председател на Националната агенция по оценяване и акредитация, пловдивският депутат Петър Петров, кметът на район „Тракия“ в Пловдив Костадин Димитров и други.

Leave a Comment