Фил Хоган покани мениджъри на компании от ЕС да го придружат до Канада

Визитата ще е през месец май и включва посещение на Международното изложението за пресни и обработени храни SIAL 2017 в Торонто

фил-хоган-2_crЕвропейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган планира първата си  за тази година визита на високо ниво в Канада в началото на месец май 2017г. Целта на визитата е засилване на дългогодишните търговски връзки между Канада и ЕС, като продължение на сключеното през месец октомври 2016г. търговско споразумение (СЕТА). Европейският комисар покани ръководители на компании, представляващи ключовите сектори в търговията на ЕС с Канада, да бъдат част от делегацията.

Целта на посещението е да се затвърдят силните връзки между Канада и Европейския съюз  на основата на подписаното през октомври 2016г. Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (СЕТА). СЕТА е най-амбициозното търговско споразумение подписвано някога от ЕС, което да отвори широк спектър от възможности за износ на селскостопански стоки от ЕС и да им позволи да подобрят тяхната позиция на канадския пазар.

Визитата трябва да помогне и да гарантира, че Канада и Европейския съюз напредват към безпроблемното прилагане на СЕТА. Основни теми, които се очаква да бъдат дискутирани, са новите възможности пред европейските продукти за достъп по пазара, премахването на останалите препятствия за търговията, както и безпрецедентната закрила от ВИТС на географски указания и наименования за произход на земеделски и хранителни продукти от ЕС. В допълнение към политически въпроси, ще се разискват и вариантите за улесняване на обмена и споразуменията между европейски и канадски компании в сектора на хранително-вкусовата промишленост.

Важен елемент от посещението в Канада ще бъде откриването на Международното изложението за пресни и обработени храни SIAL 2017 в Торонто, където ЕС ще бъде  регионален почетен представител със собствен павилион. SIAL Канада е основно събитие в категория „бизнес за бизнеса“ за региона, а изданието от 2016г. в Монреал привлече 17 300 посетители от 67 страни и 930 изложители от 50 страни. Комисар Хоган счита, че това би била добра възможност за придружаващите го производители да се срещнат с потенциални партньори от местния пазар, както и с представители на хранително-вкусовата промишленост от целия континент.

Срокът за заявяване на участие в делегацията на комисар Хоган е 20 февруари 2017 г., като регистрацията се извършва по електронен път на следния електронен адрес: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/HLMAGRICanada2017.

Окончателният подбор на представителите на бизнеса, които ще придружат комисар Хоган, ще бъде базиран на продуктовия и географски баланс на делегацията. Разходите за посещенията ще са за сметка на участниците.

 

 

Leave a Comment