Проф. Бозуков и духът на Аладин

Лампата на АладинНовият земеделски министър проф. Христо Бозуков иска и получава оставки сякаш е Аладин с вълшебната лампа в ръце. На този пост дори не е нужно да имаш на разположение дух, който изпълнява желания. Можеш и сам.

Големият въпрос е кой дава препоръки на министъра кого да освободи. Откъде черпи информация за провиненията на шефовете на първо-, второ- и третостепенните разпоредители на средства към МЗХ? Искрено се надяваме това да не са медии, финансирани от политически или полицейски босове, които пишат това, което им наредят. И поисканите оставки да не са по непроверени данни, получени от политици и просто интриганти, а да почиват на документи.

Защото проф. Бозуков би могъл да има личен, но точен поглед, може би единствено върху управлението и политическите решения в Селскостопанска академия, която ръководеше през 2013-2015 г. В този период той имаше една генерална цел – ССА да стане независима самостоятелна институция по закон, която избира по демократичен начин ръководството си. Тази цел не беше постигната не защото той не положи усилия, а заради липсата на политическа воля. Мястото на Христо Бозуков бе заето от проф. Тотка Трифонова, която със сигурност не споделяше целите на предшественика си. А дори и да ги е споделяла, лесно отстъпи от тях.

Затова нищо чудо в следващите дни министърът да потърка лампата с духа и да покани на среща г-жа Трифонова. И тази среща, както и резултатът след нея, колкото и да не ви се вярва, няма да е реваншистка, а принципна.

 

Leave a Comment