Р. Порожанов: Оставката ми е абсолютно нормален акт, но не споделям мотивите за нея

Румен ПорожановОставката ми е абсолютно нормален акт“, заяви тази вечер пред БНТ директорът в оставка на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов. Той добави, че ако министърът иска да структурира работата във фонда по друг начин, е логично да смени изпълнителния директор.

Порожанов подчерта, че фондът оперира с голям ресурс, но е отказал плащания на десетки и стотици заинтересовани, така че възможно икономически интереси да стоят зад отстраняването му от ДФ „Земеделие“. Той отхвърли възможността да има връзка между протестите на овцевъдите в понеделник и поисканата му оставка.

„Не споделям посочените мотиви за оставката ми, работим с всички браншове и не е имало срив в дейността на Фонд „Земеделие“, обработваме средствата, за да ги получат фермерите навреме”, допълни шефът на фонда.

Той съобщи, че за 2016 година са разпределили над 2 милиарда лева сред земеделците, за да помогнат за конкурентноспособността им. Порожанов уточни, че са работили само по указанията на управляващия орган- Министерството на земеделието.

Относно подозренията за не легитимния му избор за изпълнителен директор на фонда, Румен Порожанов обясни, че предишното ръководство в лицето на Мирослав Николов и Виолета Александрова е било възстановено на позициите им от съда, но веднага е било освободено с решение на УС на фонда. „Но и по тази тема имаме мотивирани репортажи в мотивирани медии“, допълни директорът на фонда.

На въпроса дали с неговата оставка се рискува нещо в работата на фонда, Порожанов отговори: „Не би следвало“. Във ДФЗ работят 1 700 души и смяната на един изпълнителен директор не е в състояние да блокира дейността на институцията, каза той. Но добави и условие: че проблеми не би имало, ако хората, които ще застанат начело на фонда са с достатъчно възможности и компетентност.

Leave a Comment