Корпорации изнасят бизнеса си в евтини зони като България

През 2013 г. се очаква да започне изграждането на нови 40 хиляди квадратни метра логистични площи за отдаване под наем

Чуждите инвестиции в експортно-ориентирани производства и услуги ще бъдат основна движеща сила за пазара на бизнес имоти в България и през 2013 г. Това прогнозират от консултантската компания Forton International, стратегически партньор за България на глобалната компания за имоти Cushman&Wakefield.

„Международните корпорации остават фокусирани върху оптимизацията на разходите и в тази връзка ще продължат да търсят възможности за обслужване на бизнеса си с изнесени работни места в страни с ниски данъци и цени на труда. Тази тенденция ще се прояви в две направления. От една страна, в България ще се създават нови корпоративни центрове, които ще обслужват международните офиси на съответните компании. Те ще осъществяват счетоводни, IT, HR, call center и други административни дейности. От друга страна, българските outsourcing компании, които работят за външни клиенти също ще се развиват и ще добавят нови работни места, което логично ще доведе до търсене на нови офис площи“, казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на „Фортън интернешънъл“. „По аналогичен начин най-съществените инвестиции в индустриалния сектор очакваме да са от предприятия, които преместват производствата си в България с цел по-ниски производствени разходи и износ на международните пазари“, допълва той.

 

Индустриални и логистични площи

Заедно с продължаващите чужди инвестиции в производствения сектор през 2012 г. се активизираха куриерски и логистични компании. DB Schenker договори разширяването си в Пловдив и в Русе, а българската компания Speedy – в София.

През 2013 г. се очаква да започне изграждането на нови 40 хиляди квадратни метра логистични площи за отдаване под наем.

„Липсата на качествени готови логистични площи ще доведе до стартиране на изцяло нови проекти в София и разширение на съществуващи логистични центрове в провинцията. Ограниченият обем  ще бъде компенсиран частично от наличието на излишен капацитет в съществуващи предприятия“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи“ във Forton. „През 2012 г. видяхме как нови инвеститори като швейцарската Reichle & De Massari в София, Pentax в Пловдив и гръцката Nobel в Елин Пелин заместиха производители, които трябваше да ограничат производствата си поради сложната икономическа ситуация в Европа. Смятаме, че добрата данъчна политика, наличието на нови производствени и логистични сгради и ниските разходи ще продължат да привличат и други компании в България“, допълни Гюрджиев.

„Инвестициите в автомобилната промишленост и електрон

иката са друга отчетлива тенденция от 2012, която ще продължи и през следващата година“, казва още той.

 

Офис площи

71 150 кв.м са били наетите офиси в София през първите девет месеца на 2012 г., с 49.3% повече от същия период на 2011 г. и със 17.8% над наетите през деветте месеца на 2010 г. През 2012 г. разширението на компании като Ingram Micro и влизането на Coca-Cola Enterprise показаха, че тенденцията за изнасяне на работни места към България и в частност София продължава.

Банковият сектор беше активен участник на пазара на бизнес имоти. Институции като Пощенска банка и Алфа банк преместиха централните си управления в собствени сгради.

„Фирмите продължиха да търсят нови висококачествени офис площи, благодарение на което 10-те топ проекта продължиха да отчитат ръст в заетостта. Намаляването на свободните площи в тези сгради ще доведе до по-малък избор при търсенето на големи офис пространства  над 1 000 кв.м. Увеличението на заетостта в тези проекти – в момента около 82%, е възможно през втората половина на годината да доведе до плавно нарастване на наемните нива от сегашните 9-12 евро на кв.м месечно“,  казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton International.

„Завършването на първата изцяло офис сграда в „София еърпорт център“, продължението на метрото към летището както и откриването на „Вертиго тауър“ на бул. „България“,  ще накарат наемателите да погледнат отвъд бул. „Цариградско шосе“, допълва Кайзеров.

Макар че все още офис сгради с 253 500 кв.м разгъната застроена площ са в строеж, от Forton International предвиждат, че по-голямата част от тях ще бъдат завършени след края на 2013 г. Ако оставим настрана  сградите, които компании строят за собствени нужди, през следващата година се очаква в експлоатация да влязат едва 27 833 кв.м. нови офис площи.

 

 

 

Leave a Comment