Пчелари от Шумен искат МЗХ да забрани ползването на никотиноиди

смъртност при пчелитеПчелари от Шумен настояват за прецизиране на списъка на пестицидите, които са разрешени за използване в страната. Те са изпратили протестно писмо срещу използването на никотиноиди до Министерството на земеделието и храните (МЗХ), предаде БНР.
Притесненията на пчеларите са, че МЗХ и Българската агенция по безопасност на храните отново се готвят да разрешат употребата на неоникотиноиди, съобщи председателят на организацията и член на Управителния съвет на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева.
„Искаме да не се разрешава контролирана и ограничена употреба на неоникотиноиди. Миналата година това беше допуснато. Беше разрешено два неоникотиноида да се използват за обработка на семена на слънчоглед и на царевица, но до този момент няма никакъв отчет, представен дали е контролирано съдържанието на неоникотиноиди примерно в олиото, защото то се произвежда от слънчогледа, в питейната вода. Знаем, че преминава от растенията в почвата“, каза пред националното радио Челебиева.

 

Leave a Comment