Повече от 5 млн. българи живеят със средства под нормалната издръжка

bednostНад 5 милиона българи реално живеят със средства под необходимите за нормална издръжка. 1 600 000 души разполагат с повече от 563 лева месечно. 300 лева е границата на бедност. За последната година хората, попадащи в тази група по доходи, се е увеличила с малко над процент. Ръстът на доходите през 2016-та в реалния сектор идва от секторите IT, застраховане, пенсионни фондове, производство на електрически системи. Това отчетоха днес от КНСБ, цитирани от националното радио.

2 250 лв. са били необходими през декември миналата година за издръжка на четиричленно домакинство.  Отчита се леко нарастване спрямо септември, като на човек от домакинство за нормален живот са били необходими 563 лв. Въпреки ръста на доходите, потреблението остава свито, отчетоха от синдикатите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че 1/3 от заетите са работещи бедни. Той поиска необлагаем минимум за минималната заплата. По думите му това ще коства на държавата 1 милиард лева. „Предлагам да го дадем на работещите бедни, които да останат в България, да имат повече доход и да имат повече стимул да развиват България“, каза Димитров.

Leave a Comment