Пловдивското село Рогош ще се разширява с 33 декара

РогошНа фона на изчезналите и изчезващи села у нас, и намаляващото население, пловдивското село Рогош иска да се разширява на изток с 33 000 кв. метра. То се намира в община „Марица“ и наскоро от РИОСВ Пловдив одобриха корекцията на регулационните граници на селото. За целта ще бъдат застроени земеделски земи, ползвани с неземеделска цел. Върху тях ще се построят ниски жилищни сгради, като всеки един нов имот ще бъде с площ 600-800 метра. Ще бъдат образувани шест нови квартала, се посочва в инвестиционното предложение, внесено от община „Марица“. Заедно с улиците и при плътност на застрояването от 60%, новите къщи вероятно ще са около 30. Теренът лесно ще бъде водоснабден, а отпадните води ще се заустват в ями.

„Имаме нужда, хората искат разширението“, каза пред АгроПловдив кметът на Рогош Величка Величкова. Тя поясни, че броят на живеещите в селото се увеличава, а безработицата намалява заради няколко по-големи фирми, базирани там. „Расте броят както на ромите в селото, така и на българите. В този случай искаме да дадем възможност на ромските семейства да си построят законни къщи, вместо да ги вдигат незаконно. Те изявиха желание за това и тъй като работят, казват, че биха могли да си построят домове“, посочи Величкова.

 

„И селото, и детската градина вече са тесни. Затова предвиждаме разширение и на градината, защото в момента повече от 30 деца посещават градините в съседното село Маноле“, допълни кметът.

 

 

Leave a Comment