Добрина Проданова: Да се обединят около „Плана Сидеров“, ако трябва

„Времето е за гечинмек, не за патриотизъм“, цитира Захари Стоянов председателят на Търговско-промишлената камара в Пловдив д.и.н. Добрина Проданова
Добрина Проданова

Добрина Проданова

– Какво очаква и на какво се надява бизнесът в тази неясна политическа ситуация?

Бизнесът има много ясни искания. Първото е да има добра законодателна атмосфера, която да стимулира инвестициите. На второ място се надяваме и искаме най-после рязко да намалее корупцията. Разрешителните режими, които я създават и които спъват фирмите – също. Бизнес се прави с бизнес план. За да може той да се подготви, трябва да познаваш елементите, които оформят този план. Това са цени на услуги, на основни средства, на материали, на труд и на енергоносители. Всичко това в момента е абсолютно неизвестно. Защото нито имаме правителство, нито знаем, когато се формира каква ще му е програмата и накъде ще върви. В момента бизнесът е в очакване. Това, което е най-добро за България, е да се изкарат парите от банките. Те са нашият резерв, нашият ресурс. Парите от банките трябва да се впрегнат за създаване на работни места. Но, за да стане това, всеки бизнесмен трябва да си направи сметка дали 5 лева ще му донесат 6.

– Защо бизнесът не направи тази сметка досега, при старото управление?

– Правителството, което ни управляваше, доизгради монополите. Издигна стени със забрани. Доведе корупцията до невиждани размери., увеличи сивата икономика. При положение, че се увеличава акцизът, а приходите от него намаляват, какво да коментираме досегашната икономика?

– Какво бихте казали на бъдещия премиер?

– Да бърза. Още в първите 100 дни да обърне специално внимание на бизнеса. Вярно е, че майките, пенсионерите и социално слабите имат нужда от специално внимание, но парите за всички тях ще дойдат от бизнеса.

– Не мислите ли, че създаването на програмно правителство от 3 партии – БСП, ДПС и „Атака“, ще е проблемно? Ето например „Атака“ настоява за 1000 лева минимална работна заплата…

– Да, Сидеров иска тази заплата и това е правилно. Но той не е казал, че я иска още утре в този размер. Програмата на „Атака“ трябва да се разгледа много внимателно, тъй като тя мотивирано посочва къде изчезват не милиони, а милиарди левове. Ресурсите на държавата трябва да се съсредоточат и ако „Атака“ може да помогне за това, къде е лошото? Това е изходът! Или ще се съберат три партии, ще изработят приоритетите и заедно ще ги отстояват и ще успеем. Или ще спорят кой министър от коя партия да бъде – и ще пропаднем. Трябва да се потърсят хора, които могат да реализират приоритетите без оглед на партийна принадлежност.

– Смятате, че е необходимо експертно правителство?

– Абсолютно. Правителство от подготвени хора, които в момента, в който заемат поста, да знаят какво да правят. И да не крадат. От хора, които са готови да работят за ползу роду. Захари Стоянов има една прекрасна мисъл: „Времето е за гечинмек (оцеляване), а не за патриотизъм!“ Дошло е време и малко за патриотизъм в страната! Ако ние не поставим за решение националните проблеми, националните интереси, националните тежнения, нищо добро не може да се чака. Особено за младите хора.

– Вие сте оптимист. Но ако това обединение, патриотизъм и гечинмек не се случи?

– Две партии няма да могат да направят правителство. Още повече, че две партии няма да могат да приемат и закони – ще бъде една безобразна говорилня. Трябва да се обединят минимум три партии с общи приоритети и с хора, които искат да работят по тях. Защото нямаме друг изход. Другият изход са нови избори, от които държавата ще потъне още повече. Аз се питам наистина ли горе няма хора, които да обичат страната ни? Според мен и президентът трябва да се намеси. Той затова е президент. Каузата България трябва да обедини политиците от БСП, ДПС и „Атака“. Обединението е изключително важно. Задължително е дори и ако трябва да се следва Плана Сидеров. В този план може да има неизпълними за момента точки, но само за момента.

Leave a Comment