На 10 февруари премиерът Стамболов пожелава да осъдят Екатерина Каравелова на смърт

Екатерина КаравеловаНа 10 февруари 1892 г. започва съдебен процес срещу Екатерина Каравелова, съпругата на Петко Каравелов, който в същата година ще бъде осъден на 5 години затвор и заключен в злокобната Черна джамия. Историята свидетелства, че тогавашният министър-председател Стефан Стамболов е поръчал на съда делото да завърши със смъртна присъда за Екатерина. По това време тя е била на 31 години. Обвинението срещу нея било, че се е застъпвала за осъдения си съпруг пред европейски дипломати. Но на практика точно това отървало мъжът й от смъртната присъда.

Впрочем, Петко Каравелов напълно незаслужено е бил осъден на тъмница по подозрение, че е поръчал неуспешния атентат през март 1891 г. срещу политическия му опонент Стамболов. Въпреки че разследването доказало безусловно, че Каравелов няма никакво участие в нападението, министър-председателят решил да използва случая, за да си разчисти сметките с русофила Каравелов. Пък и със съпругата му. Сметките му обърква Константин Стоилов, също бивш (а и бъдещ) министър-председател и прекрасен юрист. Именно той става защитник на Екатерина Каравелова.

Тя оцелява, за да преживее ужасната съдба да загуби приживе съпруга си и трите си дъщери – Радка, Виола и Лора. Доживява до 86 г. и остава в историята като учредител на Българския женски съюз, председател на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода и една от създателките на Комитета за защита на евреите

 

 

Leave a Comment