Родопската яка се подготвя за за празника на празниците Трифон Зарезан

Трифон Зарезан 2015 в УстинаИмената на най-добрите майстори на виното ще станат ясни в деня на Трифон Зарезан на 14 февруари, вторник. Селата от Родопската яка от години организират конкурс за бели и червени вина сред местните винари, а на самия празник победителите получават заслужения миг слава.

В село Устина например на 14 февруари ще бъде обявен Царя на виното в 11:45 часа. Празникът в селото започва от 11 часа с фолклорна програма от местни и гостуващи изпълнители. След като бъде обявено името на Царя, народът поема след каручката, натоварена с буре, към кооперативните лозя, за да може попът да направи водосвет и да се извърши ритуала зарязване. В 13 часа „Вила Юстина“ ще почерпи с прочутото си гостоприемство приятелите на винарната.

В Брестовица празникът започва още от предишния ден, тъй като в Столицата на виното е редно Трифон Зарезан да се почете по-подобаващо. В 17 часа на 13 февруари в Музея на виното, който е във Влаховата къща, ще бъде открита изложба на карикатури, направени от професионалисти. Тя е под мотото „Усмивки и вино“. На 14 февруари от 11 часа лозарите и гостите на селото ще се отправят към масивите, за да бъдат благословени с молитвата на свещеника. Там ще полеят корените с вино и ще отрежат лозови пръчки. В Брестовица също ще бъде излъчен Майстор на виното. Празникът ще продължи с богата фолклорна програма на площада и щедро разливане на вино от 5-те винарни в селото.

И в Перущица ще бъдат обявени резултатите в конкурса „Най-добро домашно вино 2016“ в категориите червено и бяло. Участниците в конкурса ще започнат празника още от 13 февруари вечерта в ресторант „Анита“.

Leave a Comment