БАСФ представи растителната защита при житни и обяви атрактивните си предложения през 2017 г.

Ваня Горчева

„Факт е, че резултатите в житните полета много се подобриха в последните години. Само за седем години площите с житни култури, третирани по един път с фунгициди, се увеличиха от 7 до над 90 процента. Миналата година над 90 % бяха третирани 2 пъти с фунгицид. Тоест, за страната през 2016 г. житните култури са достигнали максимален интензитет по отношение на хербициди и фунгициди“. Това информира Ваня Горчева, мениджър на отдел „Растителна защита“ на БАСФ в България, по време на срещата на екипа на компанията в Пловдив със зърнопроизводители от Южна България.

„Как могат да се надградят добивите с житни култури?“, попита мениджърът. „Първата крачка, която вече е факт за България, е навлизането на западноевропейската селекция семена. По наша информация може би повече от 60% от житните полета вече са с нови, западноевропейски сортове. Нашата работа по отношение на растителната защита е да обследваме и да знаем какво се случва в Западна Европа, и да ви информираме. Когато говорим за нови сортове, които навлязоха на българските полета, не можем да не кажем, че тези нови сортове идват и с нови заболявания. В Западна Европа, включително в Унгария и върху половината площи на Румъния, основно се отглеждат този тип сортове. Навлизайки и в България, те идват със своите проблеми. По този повод искам да ви припомня, че за жълтата ръжда у нас знаехме само теоретично, но в последните две-три години тя се превърна в една от основните болести. Ако преди говорехме само за брашнеста мана, сега говорим за ръжди, за септориоза… Слава Богу, фузариумът все още не ни е нападнал много сериозно.“

Ваня Горчева обърна внимание върху бъдещето на растежните регулатори при житните. В България към миналата година едва върху 3% от площите са приложени растежни регулатори, докато на запад от нас ситуацията е съвсем различна. С навлизането на интензитета в производство, расте и употребата на тези растежни регулатори.

Систива –фунгицид от сеитба до пролетта

Мария Неделчева„Нарекохме Систива прогрес в науката“, припомни търговският мениджър на БАСФ, Мария Неделчева. Продуктът осигурява пълна, 100% превантивна защита на пшеница и ечемик от сеитба до ранна пролет. Със Систива се третират семената, въпреки че не е обеззаразител, а се прилага заедно с него. Продуктът предпазва от една страна от болести, които се пренасят със семенния материал и от тези, които се намират в почвата. Освен това е ефективен и срещу болести, които се развиват и през вегетацията, тъй като осъществява най-дългата позната защита. В това са се убедили фермери, които през есента на 2016 г. са приложили Систива основно върху ечемик, а също и върху пшеница. Изследвания показват, че на 149-ия ден след третирането, продуктът не само е наличен в растението, но се движи успоредно с неговия растеж, за да защити и новия прираст. Активното вещество, което е от новия SDHI-клас, преминава през стените на клетката и се задържа в тъканите.

Освен като фунгицид, продуктът влияе изключително добре и върху физиологията на растенията – кореновата им система е много по-добре развита, а посевът като цяло изглежда по-напреднал в растежа си. При прилагане на Систива, следващото третиране с фунгицид може да е чак при появата на флагов лист и изкласяване, посочи Мария Неделчева.

Срещу новата болест дрешлераБАСФ предлага фунгицида Диамант Макс, в случай, че семената не са били защитени със Систива. Познатият фунгицид Алегро също има много добро действие срещу дрешлера. Препоръката на БАСФ е първото третиране срещу това заболяване да се извърши с Диамант Макс или Алегро. Второто – с Капало или Танго Супер.

Тези, които са използвали Систива при сеитбата, могат да извършат първо третиране с Дует Ултра или с Танго Супер и то с повече спокойствие напролет в предвид дългата защита осигурена от Систива чак до вретенене. Второ третиране при необходимост може да се извърши с Диамант Макс.

Разликата в двете схеми – без и със използване на Систива, е в периода на третиране. Там, където Систива е приложена, първото пръскане може да се забави до настъпване на благоприятен момент за провеждане на растителна защита.

Класическо опазване на пшеницата

Върбан ВърбановДве са сигурните технологии за опазване на пшеницата от болести, които зърнопроизводителите прилагат с продуктите на БАСФ. При тях обеззаразителят е еднакъв – Кинто Плюс, напомни Върбан Върбанов, регионален мениджър за Южна България. Продуктът се е утвърдил, тъй като се прилага при всички житни култури, дори и при царевица. Освен това действа срещу коренови гниенета.

Танго Супер се наложи като фунгицид №1 през 2015 и 2016 г. срещу болести във вегетативния период на пшеницата. Другият, доказал ефективността си фунгицид Дует Ултра, е на много добра цена, конкурентна дори и с цените на генериците. Тези два фунгицида през 2016 г. са били приложени на над 7.4 млн. дка пшеница у нас, съобщи Върбанов.

За второ третиране на пшеницата БАСФ предлага или Алегро, или Дует Ултра. Дует Ултра има отлично действие и срещу фузариум, ако се спази условието да бъде изпръскан, когато пшеницата цъфти. Трудно е да се уцели моментът, защото цъфтежът продължава само два дни, а заедно с него и възможността да бъде атакувана тази болест, обърна внимание регионалният мениджър. Това е базовата технология на компанията.

-При иновативната технология участват фунгицидите Капало и Диамант Макс. Капало (с три активни вещества) работи много добре срещу коренови гниенета, които напоследък са доста разпространени. Друг голям плюс е Stick&Stay формулацията, че капките на продукта се залепват за растението и последвали дъждове не могат да го измият. С Диамант Макс може да бъде извършено второ третиране за изключително добър добив. По-икономичното решение, когато фермерите не се целят в зелен ефект, е Танго Супер, който може да бъде приложен след Капало. При съмнения за фузариум, като трето третиране може да се използва Дует Ултра или най-добрият фунгицид в световен мащаб срещу тази болест – Озирис. Той влиза под плевите на класа и действа директно върху причинителя на фузариум. Озирис работи добре и срещу ръжди, септория и други познати заболявания при пшеница.

Растежните регулатори са фактор при добивите

Растежните регулатори са важни там, където има интензификация на производството. Наблюдения в периода 1960-2006 г. в Германия и Швеция показват, че до 1989 г. добивите от пшеница в двете държави са били съпоставими. През 1989 г. обаче в Швеция забраняват със закон употребата на растежни регулатори и постигнатото остава на същото равнище, докато добивите в Германия продължават да растат, разказа търговският представител за Западна България Цветан Личев.

Растежният регулатор на БАСФ е Медакс Топ. Той удебелява стените на стъблото и скъсява междувъзлията, с което растението става устойчиво на полягане. Енергията му се пренасочва към корените, което увеличава стабилността на пшеницата и допринася за по-доброто й изхранване, като в същото време я прави по-устойчива на стресови условия. Така Медакс Топ дава изравнен посев, който има добър потенциал за добив и е по-лесен за жътва. При пшеница и ечемик е най-подходящ за прилагане, когато се формира първи стъблен възел. При ечемика се препоръчва двукратно внасяне на растежния регулатор, като вторият момент е при поява на флагов лист. Средните дози, които Личев препоръчва, са 70-80 мл/дка, но дозата е в зависимост от потенциалната височина на растенията и азотната торова норма. Изключителното на Медакс Топ е, че може да се смесва с всички хербициди, фунгициди и инсектициди. Той няма изисквания към топлина, слънчево греене и други условия, тъй като се активира още в пръскачката.

Три хербицида в портфолиото

„През 2015 г. стартирахме с противошироколистния хербицид при всички житни култури Биатлон 4D. Нарекохме го новият ГОЛЯМ хербицид заради техническите му предимства и търсенето от пазара на хербицид безкомпромисен и за най- трудните плевели. Започнахме с 200 хил. дка, а през 2016 г. стигнахме до 2 млн. дка.  Другите предложения на БАСФ са добре познатите Палас и Дерби Супер 1, чиято употреба е в зависимост от това дали целта е смесено заплевеляване от житни и широколистни плевели, или е само широколистни“, посочи алтернативите Мария Неделчева.

За Южна България, където най-големите предизвикателства са ливадната власатка и овсигата, препоръката на експерта е да се ползва Палас. Това е доказаният хербицид в страната, който се справя с тези трудни житни плевели в пшеницата.

Промоции

Ваня Горчева представи промоциите на БАСФ за растителна защита при житни:

При хербициди:

промоции БАСФ житни

 

При фунгициди:

промоции БАСФ житни

 

 

Leave a Comment