Нито лев не е платен на птицевъдите, пострадали от инфлуенца

Пострадал през декември фермер от Белозем строи ново стопанство за патици в близост от заразеното
Патици мюлари

Патици мюлари

Птицевъдите, които останаха без кокошки и патици за гушене заради инфлуенцата (птичи грип), не са получили и лев компенсация от държавата, научи АгроПловдив. По данни на Българската агенция по безопасност на храните към 7 февруари общият брой на засегнатите от болестта птици е 481 649, от които 404 418 са патици, 71 307 кокошки, 5 637 фазани. Едва 32 са дивите птици. От тях 11 са от зоопарка в София.

В края на миналата година земеделският министър Десислава Танева обеща стопаните на унищожените заради инфлуенцата птици да бъдат обезщетени в рамките на 30 дни (виж ТУК).

Иван Бодушки (фирма „Дино“ЕООД), чиито патици във ферма в с. Белозем, област Пловдив бяха сред първите избити с цел да се ограничи заразата, обясни, че чака вече почти два месеца компенсации. Той е имал 16 хиляди патици, които са унищожени в последните работни дни на декември. „Писахме писма, всеки ден звъним да питаме кога ще получим обезщетение, но никой не знае“, разказа Бодушки. По негови данни до момента дори няма определен оценител, който да направи пазарна сметка колко струват различните птици според възрастта, на която са били към датата на установяване на заразата. „Така е в България, нищо не ни е наред“, коментира птицевъдът.

Въпреки нехайството на държавата към поминъка на фермери с неговата участ, Иван Бодушки е решил да построи нова ферма в Белозем, в съседство на старата. В нея ще отглежда патиците в клетки, без да ги пуска навън. „Старата ферма беше бивш краварник с двор, новата ще е стоманобетон“, поясни животновъдът, който иска колкото може по-скоро да влезе отново в бизнеса. Фуражът ще е в силози и дивите птици няма да имат достъп до него. Той смята да приключи строителството към април и през същия месец да зареди стопанството с патици на възраст 80-95 дни. Ще ги отглежда до юли и след това ще ги продаде. На въпроса не рискува ли птиците отново да се заразят, след като ще са в близост до старото огнище, той отговори. „Ами и ние също рискуваме всеки ден, като живеем, защото не знаем какво може да ни се случи. И какво? Да спрем да работим ли?“

Иван Бодушки допълни, че е изтеглил кредит, за да построи новото стопанство.

 

Leave a Comment