Герджиков: В МЗХ няма нарушения при обществените поръчки, но има забавяне

МЗХПроверка на обществените поръчки в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е установила нарушения в процедурата. Това съобщи днес на пресконференция премиерът Огнян Герджиков. Когато пое поста на служебен министър-председател той възложи на министрите да изготвят аналитични доклади за състоянието на ведомствата като се съсредоточат върху обществените поръчки. Другите министерства, в които също не са установени нарушения са Министерството на финансите, Министерството на транспорта. Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката.

Главният инспекторат към Министерския съвет е установил десетки нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при обществени поръчки, провеждани от Министерството на отбраната. Военната прокуратура е уведомена за 9 случая на предполагаеми измами, съобщи Герджиков. „В МО, през 2016-а са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 процедури за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са проведени и приключили с подписване на договори и споразумения. Подписани са 123 договора и 25 допълнителни споразумения. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени са нарушения на 45 от 82 – повече от половината. От тях, по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама“, каза Герджиков, цитиран от националното радио.

Проверките са установили още, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е допуснала нарушения при обществени поръчки за поддръжките на 4 тунела. Нарушения са установени и в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

В МЗХ има забавяне в обявяването на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на средствата по програмата по ПРСР от Европейската комисия, заяви Огнян Герджиков.

Герджиков обеща проверките във ведомствата да продължат.

Leave a Comment