Жени от Ливан идват да научат как правим розово масло

IMG_1206Проект на неправителствена организация за жените в земеделието в Ливан цели да ги запознае с производството на розово масло и етерично-маслени култури. Това информира при първата си среща със земеделския министър проф. Христо Бозуков временно управляващият посолството на Република Ливан в България Сузан Музи.

Министърът покани представителките на организацията да посетят Института по розата и етеричномаслените култури в град Казанлък, където да бъдат запознати на теория и практика за отглеждането на тези продукти в страната ни.

България е един от най-големите износители на лавандулово масло. Визитата на жените от Ливан у нас  ще продължи пет дни и е изцяло финансирана от Европейския съюз.

България и Ливан ще подпишат споразумение за сътрудничество в областта на земеделието, стана ясно по време на среща. Министър Бозуков отбеляза, че към момента взаимоотношенията между двете страни не са широко застъпени. Той изрази надежда, че след подписването на споразумението ще бъде разширен и съществуващият стокообмен.

„Страната ни произвежда много качествени продукти, които могат да присъстват на ливанския пазар“,  каза още министърът на земеделието и храните.

От своя страна Сузан Музи заяви, че между България и Ливан има огромен потенциал за сътрудничество в областта на иновациите, горското стопанство и земеделието като цяло.

Тя подчерта, че страната ни изнася за Ливан жито, ечемик, царевица и млечни продукти. Временно управляващият посолството на Република Ливан в Република България се ангажира с изготвянето на споразумението, което двете страни ще подпишат.

 

 

 

Leave a Comment