Инициативният комитет в с. Труд дава биоинсталацията на прокуратурата

В отговор на запитване, изпратено до биоинсталация в Цюрих, швейцарският управител отхвърля прилики със съоръжението, което селото край Пловдив иска да бъде закрито
Снимка на инсталацията в с. Труд, направена от дрон и предоставена от Инициативния комитет

Снимка на инсталацията в с. Труд, направена от дрон и предоставена от Инициативния комитет

Жители на село Труд ще сезират прокуратурата заради дейността на централа за производство на ток от течна тор и силаж, която се намира в непосредствена близост до населеното място. Проблемът е от близо две години. От Инициативния комитет на селото са алармирали многократно институциите, пишат до медиите жителите на Труд.

При една от последните проверки на РИОСВ Пловдив бяха констатирани вредни емисии от централата в пъти над нормата. Наложената на инвеститора санкция бе отменена от съда поради пропуски на еко инспекцията при съставянето на протокола от проверката. Това според жителите на селото е недопустимо и прокуратурата трябва да извърши проверка по казуса.

Проблемът с обгазяването на селото от централата за ток от биомаса е нерешен до момента, въпреки двата протеста от края на миналата година на жителите на село Труд. Населеното място неколкократно бе посетено и от националният омбудсман Мая Манолова. По данни на лекарите в село Труд дихателните заболявания сред децата в селото са се увеличили в пъти след началото на работа на централата. Тежкотоварните камиони, които зареждат със суровина промишления обект, преминават през населеното място, като нарушават асфалтовото покритие на улиците и спокойствието и съня на населението. Село Труд мирише на фекалии от така наречената „модерна” ел. инсталация, която собственикът гордо сравнява с големи европейски централи като тази, която се намира в Цюрих Швейцария.

Методите им на работа изобщо не са идентични, което се доказва от писмо от управителя на Биогаз Цюрих АД  г-н Хелмут Фетер.

Ето и отговорът на Биогаз Цюрих АД:

„Тук в Цюрих е инсталирана напълно различна ферментационна система, която работи  по друг метод. Освен това всички производствени процеси, свързани с отделяне на емисии, протичат в затворени халета с пречистване на отвеждания въздух, за да не притесняваме непосредствените и по-далечни съседи. Ефективни мерки за облекчаване във Вашия случай  са възможни само чрез концептуални промени по инсталираната при Вас техника и нейния начин на работа. Като обслужващ персонал на нашата инсталация ние за съжаление нямаме капацитет за подобни задачи и затова Ви препоръчваме да се обърнете към компетентна фирма за планиране или строеж на подобни инсталации”. 

(* това е оригиналното писмо, без редовете съдържащи конфиденциална информация и намерение за бъдещи действия, които ще предоставим в подходящия момент. За автентичността на превода е ползван акредитиран преводач.)

От ИК на Труд заявяват, че са в контакт със всички цитирани от Яков Джаров Био Централи и очакват в най-скоро време да получат отговори и от тях.

В момента в читалище „Светлина – 1929” в селото тече общественото обсъждане, което е започнало от 18 часа. На обсъждането са поканени да присъстват  представител на собственика на биогаз инсталацията „Билд Инвест Сит“ ЕООД в лицето на Яков Джаров, кметът на общ. Марица г-н Димитър Иванов, общински съветници към община „Марица”, директори на РЗИ и Басейнова дирекция, жители, които са пряко засегнати от проблема, директора на РИОСВ г-н Стефан Шилев.

Прочети още: Кой държи завода за биогаз, който жителите на с. Труд искат да затворят 

„Белла България“: Собствениците на хранителния холдинг нямат общо с биогаз инсталацията в Труд

 

Leave a Comment