Българските краставици непоносимо скъпи – 3.95 лв. на едро

краставицаЦената на българските оранжерийни краставици стана непоносимо висока. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) в края на седмицата те се продават на едро средно за 3.95 в./кг. В магазинната мрежа етикетите надхвърлят 5 лева за килограм. В същото време оранжерийните краставици от внос струват с 0.90 лв. по-евтино на тържищата – 3.05 лв./кг. Седмичното поскъпване на българските краставици е 14.8 процента, а на вносните – 4.5 на сто.

Преглед на ценовото движение на този зеленчук от началото на годината показва, че в седмицата след Нова година българските краставици са се продавали на едро за 3.50 лв., а вносните – за 2.76.   В следващите седмици на януари ДКСБТ посочва само цените на вносния зеленчук, които са в рамките на 2.58 лв./кг (в края на януари) и 2.81 лв. През февруари краставиците, чуждо производство, достигат 2.90 лв. в края на миналата седмица, а от тази ДКСБТ вмъква като стока и българските. Според таблицата на комисията, в края на предходната седмица родната стока се е продавала за 3.44 лв., а в началото на тази – за 3.87 лв.

В същото време оранжерийните домати имат сравнително стабилна цена. От началото на годината досега те се предлагат на тържищата за около 2 лв./кг. В края на тази седмица вносните са със средна цена 1.88 лв./кг, българските – 2.10 лв.

През тази седмица се отчита намаление с 14.3% при зелената салата. Тържищната й цена е паднала с 0.16 лв./брой до 0.96 лв.

По-значително поскъпване се забелязва при ябълките. Последната им регистрирана цена е 1.45 лв., което е скок от 10.7% спрямо началото на седмицата.

Leave a Comment