АУ получи подкрепа за изграждане на нова изследователска лаборатория

Проф. Христина Янчева и Петър Томов се поздравиха след подписване на меморандума

Проф. Христина Янчева и Петър Томов се поздравиха след подписване на меморандума

Аграрният университет (АУ) ще бъде подкрепен в изграждането на изследователска лаборатория за научни изследвания, анализи и практическо обучение на студенти, докторанти и специализанти. В петък (17 февруари) ректорът на университета проф. Христина Янчева и изпълнителният директор на фирмата за производство на торове „Евро ферт“ Петър Тонев подписаха меморандум за сътрудничество за осъществяване на проекта. В събитието взеха участие ръководството на АУ, представители на бизнеса и студенти. Зам.-министърът на земеделието и храните доц. Светла Янчева, която е и зам.-ректор на университета, лично приветства подкрепата, която бизнесът оказва на висшето учебно заведение за по-добрата подготовката на студентите за тяхната бъдеща реализация в модерното земеделие.

Новата лаборатория ще бъде изградена за две години, поясни председателят на Съвета на директорите на димитровградското предприятие Стефан Димитров.

IMG_1081Зам.-ректорът проф. Красимир Иванов запозна гостите със съвременния лабораторен комплекс на университета, който обединява 5 лаборатории. Сред тях е и акредитирана по БДС лаборатория, която е защитила и стандарта ISO 17025. Тя е и единствената лаборатория в провинцията, защитила този международен стандарт. „Единственото, което не можем да правим в нея, е пестициден анализ“, поясни проф. Иванов. Лабораторията се използва активно от бизнеса, като от 9 януари до 13 февруари в нея са извършени над 600 анализа, от които 70 са по поръчка на фирми и земеделци, които са поискали да се изследва състава на минерални торове.

 

Leave a Comment