Намаляват нормата на кълняемост на тютюневи семена от 80 до 65%

Тютюнев разсад в тунели

Тютюнев разсад в тунели край Първомай

Предбазовите и базовите семена тютюн ще могат да се сертифицират и търгуват с по-ниска кълняемост от досега изискваната. Това предвижда проект за промяна на Наредба 29 от 2004 г. за производство и търговия на посевен материал от тютюн. Проектът е публикуван на страницата на земеделското министерство – ТУК.

Основната промяна на сега действащия норматив е в намаляване на високото изискване за кълняемостта на тютюневите семена. По сегашната наредба 80 на сто от сертифицираните от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол семена трябва да могат да покълнат.

С въвеждане на промяната изискването към семена тютюн, категория предбазови и базови, ще е да са с минимална кълняемост 65%. За семената от категория сертифицирани и сертифицирани – хибриди не се предвиждат промени.

Причината за изменение на Наредба 29 е, че семената от тютюн са с високо маслено съдържание и много бързо губят кълняемост, дори когато се съхраняват при оптимални условия.

Досега почти ежегодно единственият производител на семена от тютюн – Институтът по тютюна и тютюневите изделия в с. Марково, обл. Пловдив, подава заявления за издаване на заповеди от министъра на земеделието и храните за сертифициране и търговия на търсени от производителите сортове. Установена е практика в заповедта да е предвидена търговия на семена с по-ниска от нормативно предвидената кълняемост. В европейското законодателство за семена е предвидена възможност семената от категория базови да се търгуват и когато не достигат изискванията за кълняемост. Това се прави с цел запазването им като ценен биологичен материал, се посочва към мотивите за проектонаредбата.

Промяната на наредбата е и на базата на получено становище от ИТТИ – Марково за допускане на изключение от изискването за кълняемост за семена от категория предбазови и базови.

Leave a Comment