Семинарът „За повече мляко – повече знания“ пристига в Хасково и Раковски в началото на март

кравиПътуващият семинар „За повече мляко – повече знания“ ще стигне до Южна България в началото на март. На 1 март той ще се проведе в Хасково, а на 2 март – в Раковски, област Пловдив. Семинарът, който започна още в началото на февруари, е организиран от Националния център за обучение „Америка за България“ към Тракийския университет. Мероприятието се провежда и със съдействието на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). „За повече мляко – повече знания“ ще продължи до 15 март, когато в Ловеч ще е последното му издания.

В интервю пред „Говедовъд.ею“ изпълнителният директор на НСГБ Михаил Михайлов разказва, че залите на градовете-домакини на семинара са препълнени с животновъди и интересът към срещите е голям. Той дава и следните основни съвети към млечните говедовъди“:

 „Първото е елементарно и може да се прави от всеки. Използвайте американската формула – водата до входа на дойлната зала или помещение.

Второто е отглеждането на новородените телета и подрастващите. За новородените няколко правила: качествена коластра, запояване до 2 часа след раждането, при първото поене до 10% от живото тегло. След коластрения период хранене с цяло зърно от царевица или новото производство на обработени царевични зърна от Бонмикс и гранула за телета. И най- важното намаляване на млякото до 2 л два пъти на ден. Край на сената и смеските. По този начин развиваме стомаха да може да работи пълноценно през живота на кравата. В противен случай ще имаме „снага” ама няма да има мляко. До 60 ден се развива стомаха пълноценно.

Правило три – от 20 до 40 ден телето трябва да се гледа като бебе, защото антителата от коластрата са свършили, а тези които се изграждат започват да действат след 40 ден. Ние правим точно обратното – точно в този период маркираме, обезроговяваме, ваксинираме, разместваме.

Другото което трябва да се запомни е развитието на юниците – на 14 месеца живо тегло от 360 кг и височина от 125 см. Както ни съветва нашия консултант Тодор Арбов поставя се една тръба на височина 125 см отдолу се намазва с боя и се пускат юниците да минат под нея, на която се боядиса гърба отива на осеменяване. Просто и лесно.“

Leave a Comment