Време е за филизене – лозето се просветлява, ресите се намаляват

Зелената  резитба осигурява по-добра растителна защита, по-едри гроздове и предпазва растението от изтощение
зелена резитба на лозята край Брестник

Атанас Русев от години се грижи за лозята и има точно око колко чепки да остави и кои клони да отреже

Лозарят от Брестник Атанас Русев бавно и полека напредва в редовете, оглеждайки внимателно всяка лоза. От три дни той извършва така наречената зелена резитба в лозето. „Преценявам колко реси да оставя и кои клони да орежа“, поясни той. „Ето, това е лакомник“, посочи един филиз. „На него няма плод, а той вече е пораснал две-три педи. Най-добре да го отрежа, защото взима от силата на растението, а не се отплаща.“

Русев разказа, че тази година неговото лозе е родило повече отколкото може да изхрани. Лозичките са от десертния сорт „Брестовица“ и ако сега собственикът не се потруди да прослетли насаждението, последствията няма да са добри. „Първо, скоро трябва да пръскам, а при толкова зеленина, препаратът няма да покрие растението както трябва и ще се похаби. Второ, ако не махна излишните филизи и ако не откърша част от ресите, гроздето може да пречупи клоните от тежестта, пък и няма да стане с едри зърна, а ще издребнее“, обясни лозарят. „Ето тази лоза например е родила толкова много, че ще даде към 5 килограма грозде. Голямо тегло“, прецени Русев и отчупи 3 от ситните чепки, известни като реси.

Премахването на излишните леторасти от главината се нарича „филизене„. Атанас Русев изпозва друга дума, която дори и Гугъл не засича в богатата си информационна база. Русев казва „филиздисване“. През пролетта покарват леторасти не само от очите на чеповете и от плодните пръчки, оставени при резитбатахна лозата, но и от спящите пъпки по старите части на лозата, наречени лакомци.

В началото лакомците се развиват за сметка на резервните хранителни вещества на главината. По-късно обаче зашумяват лозата, пречат на достъпа на въздух и светлина до ресите и затрудняват оплождането на цветовете. Зашумяването се подсилва и от това, че много очи дават по два летораста. С филизенето се регулира броят на леторастите на лозата. Освен това тази практика осигурява по-добър растеж и по-добро узряване на пръчките, с което се гарантира и по-висок добив през следващата година. Чрез нея се улеснява борбата с болестите и неприятелите,  и се създават условия за по-добро огряване на леторастите и гроздето.

С филизенето броят на гроздовете се привежда в съответствие със силата на лозата и по такъв начин се осигуряват висок добив и доброкачествено грозде, сочи научната литература.

Филизенето на плододаващите лозя се извършва след появата на ресите, за да се разграничат плодните от безплодните леторасти. Не трябва да се закъснява с него, тъй като тогава заедно с прерасналите леторасти на лозите се отнемат и хранителните вещества, изразходвани за техния растеж. 

Leave a Comment