Б. Борисов уреди стачниците от „ВМЗ – Сопот“

Премиерът Бойко Борисов уреди да бъдат преведени 1 милион лева за изплащане на заплатите на работниците във „ВМЗСопот“. Парите ще отпусне търговското предприятие „Кинтекс“, а плащанията ще са на две равни частни – едната днес, втората в четвъртък. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред агенция „Фокус“. Борисов и Добрев са имали днес сутринта среща с ръководствата на оръжейния завод и на външнотърговското държавно дружество.

Работниците на сопотския завод стачкуват от миналия четвъртък заради стопирани от 3 месеца заплати. В края на миналата седмица те се обърнаха с открито писмо към Борисов с молба да помогне за изплащането на възнагражденията им. С призива „нека има Коледа и за нас и нашите деца“  те обявиха, че министър-председателят е „последна надежда, че някой в тази държава най-после ще ни помогне и няма да ни излъже“.

Министърът на икономиката съобщи, че кандидат – купувачът на ВМЗ  – компанията „Емко“ е уверил, че ще подаде оферта в най-кратките възможни срокове.  Дружеството поиска удължаване на срок на процедурата, за да извърши финансов и правел анализ на военния завод.

 

Leave a Comment