Отрязаха лентата на най-голямата козеферма в Европа с месодайната порода Боер

Енергията в стопанството на „Агро Юстина“ край село Устина осигуряват фотоволтаици, сградите са с алуминиева дограма и вентилация, осигурени са над 150 дка пасища

козеферма с Боер на "Агро Юстина"

Най-голямата и иновативно оборудвана козеферма в Европа с месодайната порода Боер официално и с водосвет бе открита на 23 февруари 2017 г. Стопанството е създадено от „Агро Юстина“ЕООД на Милко Цветков, който управлява още завода за производство на неръждаеми съдове „Томика метал“ в Пловдив и бутиковата винарна с над 400 дка лозе парк „Вила Юстина“ в село Устина, община „Родопи“. Козефермата е на един хълм разстояние от лозята и е построена с такава грижа за животните, че би могла да се нарече Хотела на Боер.

Милко Цветков (в средата) разказа как е решил да направи козефермата

Милко Цветков (в средата) разказа как е решил да направи козефермата. Вляво от него – Антон Цветков

Към момента във фермата има 180 кози (без яретата), а капацитетът й е за 300, поясни зооинженерът Адриян Андреев. Осем са мъжките екземпляри и доста козевъди имат интерес към тях, за да ги кръстосат с млечни кози. „Козефермата спокойно може да се нарече био, въпреки, че още не сме започнали процедурата по сертифициране“, обясни Андреев.

Доц. Димитър Панайотов

Доц. Димитър Панайотов

Стопанството е създадено с консултацията на доц. Димитър Панайотов, декан на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Той също бе гост на официалното откриване и разказа най-общо как е изградено и оборудвано стопанството, и как се отглеждат непознатите за България кози от единствената в света месодайна порода, създадена преди над 100 години в Южна Африка. Той, заедно с Милко Цветков са обиколили козеферми с Боер в Австрия, Германия и Франция, за да подберат животни за стадото на „Агро Юстина“. В Европа именно в тези три държави могат да се открият стопанства с тази порода.

Мъжки Боер

Мъжки Боер

„Тук, на това място, имаше стар овчарник, останал от някогашно ТКЗС. Той бе съборен и на негово място „Агро Юстина“ построи този хотел за козички. Тук имаме два обора – единият е за женските животни, другият е за мъжките, заедно с репродуктивен център, където се прави изкуственото осеменяване. Виждате, че на покрива на централния обор са поставени фотоволтаици с мощност 160 киловата. Те напълно задоволяват нуждите на стопанството. Голямата сграда за женските кози е с метална конструкция, алуминиева дограма и със система за вентилация и охлаждане. Широка е 15 метра, дължината й е 66 метра, а височината при билото мисля, че е 6 метра.

Агро ЮстинаВътре в обора има хранителна пътека, а от двете й страни – боксове. За животните е осигурен и външен двор. За всяко от тях е осигурен достатъчен хранителен фронт – по един метър за три кози. Зареждането на фуража става с миксер вагон. Храната е люцерново и ливадно сено, слама и концентриран фураж. Фермата е оборудвана и с тревомат, който осигурява свежа храна, когато няма паша. Животните се отглеждат на несменяема постеля, която се обновява три пъти в годината. Разбира се, има и чесалки.

козеферма Агро ЮстинаПородата е предимно за пасищно отглеждане, така че този комфорт тук общо-взето е голяма екстра за тях. Напролет, когато започне да се раззеленява, козите излизат на паша. В съседство на фермата има над 150 дка пасище, от което стадото максимално се възползва. Между другото, в Австрия използват и друго име за козите Боер – храсторези.

Боер са по-едри от другите породи кози – женските животни тежат между 80 и 100 кг, а мъжките стигат 120 до 150 кг. Наскоро една козичка роди четири ярета. Приръстът на малките е много добър – средно по 300-400 грама на ден. Коза, която има добри развъдни качества, може да дава потомство и 10 години. Месото им е истински деликатес, при това здравословен.

Протеинът в него е колкото на телетата, а мазнините са по-малко от тези в пилетата.

Тревоматът в момента е зареден с овес

Тревоматът в момента е зареден с овес

Съдържанието на холестерол е ниско. Миризмата, характерна за млечните породи, отсъства. На пазара в САЩ един килограм козе месо от Боер струва 30-40 долара. И у нас вече има интерес към този продукт. Засега той е най-вече от страна на луксозните ресторанти. Месото на Боер се сервира и във винарната „Вила Юстина“ при хубави поводи“, поясни доц. Панайотов.

Милко Цветков благодари на гостите, че уважили събитието. Разказа шеговито за лутанията си относно това какви животни точно да отглежда. Сигурно е било едно – че трябва да са месодайна порода. Накрая, когато узнал за тази порода кози, колебанията му завинаги приключили. Домакинът, семейство Цветкови, почерпиха с пивко вино от избата и с деликатеси в дегустационната на „Вила Юстина“.

Кози Боер могат да се видят и в палата 6 на Международния панаир в Пловдив в дните на Агра 2017.

кози Боер

 

Leave a Comment