Хибриди за пролетници на Пионер събраха фермерите при фирмения щанд на Агра

Щандът на Пионер на Агра 2017

Щандът на ДюПон Пионер на селскостопанската изложба Агра 2017 бе сред първите, потърсени от зърнопроизводителите от Северна и Южна България, които посетиха пловдивския панаир тази седмица. По това време на годината основният ангажимент на бранша е свързан с предстоящата сеитба на слънчоглед и царевица – избор на подходящ за целите, устойчив и високо добивен сорт. И консултацията, и семената фермерите можеха да получат от компанията, която години наред се доказва като партньор, спечелил доверието им.

„При слънчогледите производителите търсят топ хибрида за 2016 г. P64LE25. Той не

Дойчо Дойчев

Дойчо Дойчев

просто се доказа, но го направи върху 30% от всички площи със слънчоглед в страната“, коментира Дойчо Дойчев, търговски представител на ДюПон Пионер за района на Пловдив и Пазарджик. „Отлично се проявява както в Северна, така и в Южна България. Номер 1 е не само в нашата листа, но и в конкурентна среда“, посочи Дойчев.

Сред хибридите по ExpressSun технологията интересът се фокусира върху P63LE113. Той е по-ранен, с равностоен на P64LE25 добив, но с 1,5% по-високо маслено съдържание на зърното. През миналата година реколтата от него е била средно между 300 и 350 кг/дка, а в някои райони и по-висока.

Зърнопроизводителите, които имат ангажименти към рафинериите за слънчогледово масло, могат да заложат на хибрида P64HE118. В семената му олеинова киселина е над 92%. „Интересно е, че в този хибрид мастните киселини са ненаситени, а именно съдържанието на тези киселини определя растителните масла като безвредни“, обърна внимание Дойчо Дойчев.

В Южна България производителите отглеждат предимно царевица за биомаса и за силаж. Това определя и търсенето на хибридни семена за предстоящата сеитба. Топ хибридите на ДюПон Пионер за това направление са P1535 и P1921. Те дават обилна зелена маса, устойчиви са на стресови фактори и на полягане. Посевната им норма трябва да са увеличи с 15%.

За отличен добив на зелена маса (за биогаз и силаж) плюс зърно Дойчо Дойчев препоръча хибридите P0216, P0412 и P1114.

Прочети още: Хибридите царевица и слънчоглед на Пионер доказано увеличават приходите на фермерите (Част I)

Хибридите царевица и слънчоглед на Пионер доказано увеличават приходите на фермерите (Част II)

 

Leave a Comment