Г. Христов: Цената на желязото поскъпна с 40%, а това оскъпява и строителството на оранжерии

2 милиона разсади на етерично-маслени култури отглеждат в „Полимекс“

Георги Христов, Полимекс-СофияОколо 2 милиона броя разсади на етерично-маслени култури растат и заякват в Заводи за разсади край Пловдив на „Полимекс-София“. „Претрупани сме със заявки за жълт смил (другите му имена са безсмъртниче, каменно цвете), бял равнец, мащерка“, разказа управителят на фирмата Георги Христов, който и тази година участваше като изложител на Агра 2017.

В началото на годината той обяви, че през 2017-а производителите на етерично-маслени растения ще заложат на новия хит – ценната билка жълт смил. Отделно от това фирмата изпълнява и традиционните поръчки за производство на зеленчукови разсади. „Увеличихме площите и ако се наложи ще вземем под наем още“, поясни Христов. „Засега около 10% от оранжериите на завода са свободни, но не съм сигурен, че ще кажа същото и след седмица“, уточни той.

Като автор на 25 проекта на оранжерии, подготвени за кандидатстване по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, Георги Христов информира, че по негови данни във фонд „Земеделие“ кипи активна работа по оценяване на бизнес плановете. „Надявам се скоро да бъде обявен ранкингът“, оптимистично каза той. В същото време обаче го тревожат борсовите данни за цената на желязото. То е основен елемент в оранжерийните конструкции, а цената му се е повишила тази година с около 40%. „Проблемът е, че към 70 процента от желязото в страната идва от Украйна, а именно несигурното положение в тази страна бута цените нагоре“, коментира Христов. Когато „Полимекс-София“ е подготвяла проектите през октомври-ноември 2016 г., в инвестиционната сметка са били заложени по-ниски цени.

 

 

Leave a Comment