Листните торове на „Лебозол“ са формулирани и над 90% усвоими

Стоян Стоянов, Лебозол„Основната разлика между немските листни торове на „Лебозол“ и повечето, които се търгуват у нас, е че нашите са формулирани, което увеличава усвояването им до над 90%. По тази причина един от основните ни съвети към клиентите е, когато използват продуктите ни, да ги влагат последни в пръскачката. Причината е, че доста често фунгициди, инсектициди или хербициди са неформулирани и влияят негативно, ако поредността на влагането им в машината се обърка“. Това информира в дните на селскостопанската изложба Агра 2017 консултантът за Централна и Южна България на „Лебозол“ Стоян Стоянов.

Според него над 90% от зърнопроизводителите вече активно използват листните торове за подобряване на добивите и укрепване на растенията. За първото пръскане предпочитат топ продукта Аминозол, който представлява чисти аминокиселини, извлечени от животинска тъкан, комбиниран с микс от микроелементите мед, манган, цинк, азот и магнезий.

Като второ пръскане при житни Стоянов препоръчва КвадроС СК, който е съчетание на мед, манган, цинк и сяра или Амониум ТС, в който има азот и сяра.

За предстоящата сеитба на слънчоглед агрономът на „Лебозол“ съветва производителите да третират семената с молибден – 1 грам/100 кг семе, за да се стимулира поникването и посевът да е изравнен. Ако зърнопроизводителите ползват Clearfield технологията и пръскат с подходящия за нея хербицид, могат да избегнат стреса на растенията, като добавят към хербицида Аминозол – 100 мл/дка. Точно преди слънчогледът да влезе във фаза бутонизация, е добре да се приложи за по-добро опрашване и озърняване на питите микс от микроелементи за маслодайни култури, в това число и рапица – бор, молибден, манган, калций и сяра.

Овощарите трябва да започнат третиране с листни торове веднага след беритбата, като използват продукти, базирани на цинк и бор. Цинкът подобрява студоустойчивостта, а борът помага на дърветата да заложат повече плодни пъпки за догодина, обясни Стоянов.

Leave a Comment