Лютви Местан: В ДПС има силни настроения срещу БСП

Избирам емоционалната хладност и рациото на г-н Орешарски, каза лидерът на ДПС
Лютви Местан

Лютви Местан чака 37-и мандат от чужбина

„В Движението за права и свободи има силни настроения срещу БСП. Но тук трябва да се намеси политическата зрялост в името на националния интерес.“ Така председателят на ДПС Лютви Местан коментира пред БНТ един от многото подводни камъни пред съставянето на ново правителство. Той заяви, че партията, която оглавява няма да се включи в коалиция от традиционен тип. „Коалиция между ДПС и „Атака“ означава тотално израждане на политиката“, посочи Местан. За него най-лошият сценарий оттук нататък са нови избори.

Лидерът на етническото движение каза, че няма да коментира бъдещата формула на кабинета преди да е приключило преброяването на гласовете от чужбина. „Нека видим дали ще получим този 37-и мандат, който би преодолял патовата ситуация“, предложи той.

Според Местан в бъдещото управление трюбва да се интегрира целият интелектуален потенциал на страната. Той изрази одобрение към фигурата на Пламен Орешарски. „Аз избирам неговата емоционална хладност, рациото… Г-н Орешарски има интересна биография. Той е десен по своя генезис. Като финансов министър показа, че може да носи отговорност.“

Лидерът на движението изрази задоволство от изборните резултати на партията. „ДПС спечели солидна подкрепа от над 400 000 избиратели, които издържаха на много силен натиск, който идваше както вътре в страната, така и отвън.“ Има и още един много важен резултат“, вметна Местан. „Тези 37 мандата не са продукт на автобусите.“ Председателят обясни загубата на 3 мандата на ДПС в Кърджали, както и спечелването на други 3 в София и по един във Враца и Видин с новата система на отчитане на гласовете.

Началото на разговора в студиото Лютви Местан посвети на дисекция на управлението на ГЕРБ и изборната победа на партията. Той бе категоричен, че „победителят не е победител“. „ГЕРБ бе първата партия след 1997 г., която направи тотална чистка както по вертикалата, така и по хоризонталата на управлението“, посочи Местан, като обобщи че победата на партията на Бойко Борисов се дължала на страховете на администрацията, която по принуда гласувала за ГЕРБ.

 

 

 

Leave a Comment