Енциклопедията за оранжерии „За хидропониката от А до Я“ излезе от печат

Христо СимидчиевНа 24 февруари 2017 г. излезе от печат книгата „За хидропониката от А до Я”. Това е второ преработено издание на единствената у нас книга на български език, подготвена от проф. Хр. Симидчиев и доц. д-р В. Каназирска.

Книгата е дългоочаквана от оранжерийните производители. Ръкописът имá лошия късмет да бъде заличен от хакери, които поискаха от авторите откуп, за да го възстановят. Това наложи забавяне на отпечатването му, тъй като проф. Христо Симидчиев и доц. Венета Каназирска наново написаха книгата, използвайки черновите си.

„За хидропониката от А до Я“ е почти 500 страници. Тя може да бъде закупена от книжарницата на Аграрния университет или от авторите. Тиражът й е ограничен до 500 броя с възможност при интерес книгата да има второ издание. Цената й е 40 лева без надценката на разпространителя.

С настоящата книга авторите имат за цел да запознаят студенти, специалисти и производители с най-новите тенденции в областта на хидропонните технологии в оранжерийното производство. На базата на съвременните научни изследвания и постиженията на професионални производители, книгата предоставя изчистена и сбита информация по всички аспекти на хидропонното отглеждане на основните зеленчукови и цветни култури по метода „хидропоника с капкова система”, наричана за краткост  „субстратна технология”. Цветните снимки (219 бр.), таблиците (76 бр.) и диаграмите (83 бр.) илюстрират детайлите от технологиите и улесняват възприемането им, а направените инструкции и препоръки, свързани с биологичните изисквания на културите към микроклиматичните условия и грижите през вегетацията, визуалната диагностика и приложенията я правят ценно ръководство за начинаещи производители. Използвани са сравнителни данни за продуктивността на разглежданите култури от оранжерийни производствени обекти в Холандия, която е еталон в оранжерийното производство и хидропонните технологии.

Въпреки, че фокусът е върху безпочвеното отглеждане на растенията, голяма част от информацията в книгата е приложима и за почвената култура.

Проф. Христо Симидчиев е специалист по оранжерийно производство. Бил е директор на Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” – Пловдив, и директор на Технологичен център за внедряване към института. В продължение на 10 години е работил като консултант и директор по трансфер на технологии към Център за изследване, внедряване и обучение на фирмите „Полдинмекс” и „Агромод”  в Мексико. След завръщането си в България е консултант към Германското дружество за научно-тенхническо сътрудничество (ГТЦ) и по програма ФАО към ООН. Ръководил е консултантски сектор на българо-холандската фирма „Грийнстар”– Пловдив. Управител е на консултанската фирма „Гриин Стар Консултинг” – Пловдив.

Доц. д-р Венета Каназирска е агрохимик, специалист по хранене на растенията. Била е ръководител на лаборатория по агрохимия и на секция „Оранжерийно производство към ИЗК „Марица”– Пловдив, и преподавател по специалностите „Агрохимия” и „Почвознание” към Висше училище „Земеделски колеж” (понастоящем ВУАРР) – Пловдив.

Авторите са специализирали във Финландия, Холандия, Германия и други страни. Научноизследователската и внедрителската им дейност е в областта на оранжерийното производство и отглеждане на културите на почва и по методите на хидропонните технологии. Написали са книги, обзори, брошури и научни трудове, публикувани в престижни български и международни списания. Участвали са с доклади и постери на международни форуми.

 

Leave a Comment