Холандия кани на пазар на крави – средна доставна цена 1500€

крави в Ню МексикоГоведовъдите на Нидерландия постигнаха споразумение с правителството да бъде намален броя на кравите с цел редуциране на производството на фосфати в оборския тор. Към момента около 40 хиляди крави вече са на пазара, а окончателното редуциране на животните трябва да е с 200 хиляди крави. Това съобщи на семинара „Млечната ферма като печеливш бизнес“ в дните на изложбата Агра в Пловдив мениджърът Бизнес развитие на Agriprogress Петер Хелфрих. Преди това посланикът на кралството у нас Том ван Оорхот обърна внимание на участниците, че кооперирането на производителите е изключително важна и значима стъпка, заради която Нидерландия днес е втория най-голям експортен играч на селскостопанска продукция.

Хойте Схап, експортен мениджър на Firma Schaap, представи характеристики на породите крави, които вече са обявени за продан. Фризийската Холщайн е със средна млечност 8448 кг, с протеин 3.53% и млечни мазнини 4.53%. Породата Джърси е с годишна продуктивност 7346 кг, протеин 4.17%, мазнини 5.96%. Европейското червено говедо дава 8500 кг мляко с 4.22% протеин и 3.47% масленост. Той прикани българските животновъди да се възползват от разширения заради политическите решения пазар на холандски крави.

Схап информира, че средната доставна цена на кравите в Нидерландия е около 1500 евро. Той обърна внимание, че излишък от животни има също в Германия и Дания, но цената там е с около 300 евро/крава по-висока.

 

Мениджър Хелфрих представи общите показатели за холандското млечно говедовъдство – 1.6 млн. броя крави, национално годишно производство на 14 млрд. кг мляко, от което към 150 млн. кг е биомляко. Суровината на кооперативите представлява 70.5% от общата. 54 са млекопреработвателите в страната, а повечето мляко се използва за производство на сирене. Около 35% от млечните продукти остават на вътрешния пазар, 45% се експортират към пазара на ЕС, а 20% са с направление „трети страни“.

 

Субсидиите, които получават холандските земеделци са 250 евро на хектар, но с допълнителни приходи те достигат до 400 евро/ха.

Цената на пасищата в страната е средно 50 000 евро/ха.

 

Leave a Comment