Нощ на литературата в библиотеката, „Петното“ и „Нюз кафе“

Фестивал на литературата

Фестивалът на литературата се провежда за втори път в страната

Второто издание на „Нощ на литературата“ започва днес от 18 ч. В Пловдив проявата ще се състои на три места. В библиотека „Иван Вазов” четенето ще започне от 18 ч. с участието на поета-журналист Стоян Терзиев и поетесата Елена Диварова. Другите две пловдивски „гнезда” са „Петното на Роршах“ и „Нюз кафе“.

 И на трите места ще се четат едни и същи текстове на френски, немски, хърватски, македонски, руски, полски, чешки, английски и унгарски поети, белетристи и драматурзи, преведени и предоставени от чуждестранните културни институти в България. Ще бъдат представени и млади български поети.Основен организатор и координатор на събитието за цялата страна е Чешкият културен институт. В Пловдив партньори са Община Пловдив, фондация „Отворени изкуства“ и сдружение „Сдружени пловдивски творци“.

Това е второто издание на фестивала на четенето в страната. Той ще обхване още четящите в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Русе и Шумен.

„Нощта на литературата“ е с традиции от седем години в Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург и Флоренция. В София проявата ще е в Чешкия център, книжарница „Къща за птици“, „Чай във фабриката“, Информационния център на Европейския съюз, Полския институт, Dada Cultural Bar, двора на Софийския университет.

Ицхак Финци, Явор Бахаров, Иван Юруков, Стоян Алексиев, Филип Трифонов ще четат откъси от български и чужди шедьоври.

 

Leave a Comment