През седмицата ще платят обезщетенията за унищожените от инфлуенца патици

ферма за патициТази седмица най-вероятно ще се изплатят обезщетенията на унищожените заради инфлуенца патици. Това съобщи пред АгроПловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив д-р амен Янков. Компенсаторните суми за промишлено отглежданите кокошки и други птици, както и тези в личните стопанства тип „заден двор“, вече са изплатени.

Осовната пречка за забавяне на компенсациите за пострадали от заразната болест стопанства с патици е била в оценяване на щетите. Данни за пазарните цени на птиците липсвали както при Националния статистически институт, така и в Камарата на оценителите. Това наложило Аганцията по храните да възложи задачата на областните си дирекции. „Миналата седмица назначихме оценител, а ставките които той посочи, са валидни за областите Пловдив, Хасково и Стара Загора“, поясни директорът на ОДБХ – Пловдив.

Утре засегнатите животновъди, които в Пловдивска област са около 30, ще се явят в пловдивската дирекция да подпишат необходимите докумети, за да стартира изплащането. Средства има, увериха от ОДБХ – Пловдив.

В областта по време на заразната вълна от птичи грип бяха убити над 200 хиляди патици. По данни на БАБХ, последните от които са отпреди месец, в цялата страна унищожените патици са 404 418.

Обезщетенията за инфлуенца се забавиха много по-дълго от обещания от предишния земеделски министър Десислава Танева едномесечен срок. Болестта бе констатирана в страната в средата на декември.

Прочети още: Нито лев не е платен на птицевъдите, пострадали от инфлуенца

Leave a Comment