Ново оръдие против градушки гарантира до 95% опазване на реколтата

То изстрелва звукови вълни към градоносния облак и създава щит над 800 дка площ

Сорс оръдие против градушкиЗащитата от градушки е сред първите неща, които си пожелават земеделските стопани. Ясно е защо. Това природно бедствие може да нищожи, и то само за минути, очакваните бъдещи приходи от стопанството и да превърне в чиста загуба направените до момента разходи. Застрахователите са ненадеждна финансова защита срещу градушките, държавната агенция за борба с градушките покрива по-малко от половината земеделска територия на страната и е хронично недофинансирана. Нищо не гарантира (особено сега, а и принципно) изпълнението на бъдещите планове на земеделското министерство, както и качеството на обещаната самолетна защита срещу градушките. Затова фермерите, които вече знаят, че най-добрата защита е самозащитата, могат да се възползват от изобретението, създадено преди повече от 40 години от техния колега – френския овощар Фред Оливиер. Горчивият му опит го е накарал сам да се погрижи за градините си (хиляда декара), като създаде собствено оръдие за борба с градушките.

След като в продължение на пет години френските застрахователи му изплащат големи суми като компенсации за унищожените от градушки реколти, на шестата те отказали да сключат договор с фермера Оливиер. Оставили го да се справя сам с природата и това се оказало неговия голям шанс да измисли и патентова собствено оръдие. В продължение на 20 години френският фермер непрекъснато усъвършенствал системата, така че тя да бъде призната от властите като надежден метод за защита. През 80-те години на 20 век Фред Оливиер пуснал изобретението на пазара. Оттогава досега са продадени над 800 оръдия по света. Това разказа Иван Вълчев, собственик на SORS – дружеството, което е официален представител за България на фирмата производител на оръдията SPAG – виж ТУК.

Как действа оръдието?

оръдие против градушки създава щитОръдието произвежда звукови вълни на всеки 7 секунди и не спира до пълното елиминиране на опасността. То създава купол, подобен на щит над стопанството, с диаметър 1 км. Звуковата вълна достига стратосферата и въздейства върху облака, като предотвратява нарастването на ледените зърна в него и стапя вече образувалите се. След това резонира надолу, оформяйки купол над защитената площ. Движението на шоковите вълни, изстрелвани през интервала от 7 секунди, създава енергия, която разрушава структурата на ледените кристали. Така те се изваляват като безопасен дъжд. Оръдието защитава 800 декара площ. То може да бъде изключено от фермера или да се самоизключи, ако е съоръжено с автоматичен радар. Радарът има функцията да анализира дали облакът е градоносен и автоматично да задейства оръдието или да не го включи, според естеството на облачната маса.

Изстрелите се произвеждат от индустриалния газ – ацетилен, който експлодира при контакта си с кислород във въздуха. Оръдието работи с 12-волтова батерия.

„Защитата на реколтата е гарантирана до 95% и това се потвърждава от всеки фермер, който ползва оръдието“, поясни собственикът на SORS.

Освен че е напълно надеждно средство против градушки, то притежава и други полезни качества – не замърсява природната среда, не представлява заплаха за хора и животни, не отклонява дъжда, не променя посоката на облаците и не пренасочва градушката към съседни терени.

„Инвестицията в оръдието против градушки се изплаща бързо, тъй като спасява както реколтата, така и вложените за нея труд и средства“, добави Вълчев. „В интерес на истината, достатъчно е оръдието да ви защити само веднъж в годината, и инвестицията ви ще се е върнала в пъти. То е най-икономичното решение на пазара за защита срещу градушки.“

оръдие против градушкиВ сравнение със защитата, която дават ракетните площадки, оръдието има някои предимства. То не се бори срещу формирането на градушка, което правят ракетите. То се справя с вече създадените в облака ледени зърна, като стопява кристала. При използването на ракетни площадки винаги има опасност облакът да се превърне за кратко време в градоносен и ракетите да не успеят да го засеят достатъчно бързо с реагенти. В същото време инвестицията в мрежи против градушки е в пъти по-скъпа само заради количеството вложен материал, и затова недостижима за повечето български производители.

Във водещите в Европа държави производителки на плодове и зеленчуци, каквито са Испания, Франция, Великобритания, Белгия и други, годишните продажби на оръдия във всяка една поотделно са между 8 и 15 броя. Популярността на този метод за защита срещу градушки непрекъснато се увеличава.

Любопитно е също, че интерес към оръдията за борба с градушките на Оливиер са проявили и от автомобилните заводи. Представителят на „Нисан“ в САЩ е защитил от градушки открития автопарк с този уред и компанията е много доволна от действието му. В съседна Турция, в Истанбул, производителят на Хюндай също е закупил оръдие, за да предпази площадката, на която изнасят новите автомобили. Въпреки че всяка кола е застрахована, турският предприемач е предпочел ефективно да изолира продукцията от градушки и да си спести главоболието от отношенията със застрахователните компании.

Видео

Leave a Comment