Публикуван е подробен наръчник за Кампания 2017 за директните плащания

земя, фермаПодробен наръчник за участие в Кампания 2017 г. за директните плащания, в който са залегнали и новите правила за обвързаната подкрепа, е публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните – виж ТУК.

В него се обръща внимание на това, че земеделски стопанин, който е пропуснал да отбележи в заявлението си схема, по която има право да получи европейски или национални субсидии, ще бъде лишен от тях. Затова е от изключителна важност земеделецът да се запознае подробно със съдържанието на заявлението, което подписва.

Кандидатите задължително трябва да са регистрирани като земеделски производители по Наредба 3. (Срокът за пререгистрация изтече на 28 февруари, а за тези, които за първи път ще се регистрират е целогодишен – б.р.) Единствено за кандидатите за подпомагане по схемите за преходна национална помощ – от тях се възползват тютюнопроизводители и животновъди – е позволено да не са регистрирани като земеделски производители.

При попълването на заявлението за подпомагане на земеделските стопани ще бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите грешки, които могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Важно е кандидатът да прегледа много внимателно евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението си с цел минимизиране и избягване на пропуски, се отбелязва в Наръчника.

Leave a Comment