Животновъдите ще получат обвързана подкрепи по 10 схеми преди растениевъдите заради по-ранно отчитане на продукцията

Новости и общи условия

маришки овце изложба, детеЖивотновъдите трябва да отбележат в заявленията за директните плащания в Кампания 2017 г. една (или повече) от 10-те схеми за обвързана подкрепа и национите преходни помощи, се вижда в публикувания на сайта на МЗХ Наръчник за кандидатстване за директни плащания Кампания 2017.

Новите моменти, които залегнаха в обнародваните миналата седмица промени в Наредба 3 от 2015 г. за реда за прилагане на схемите за директни плащания, коренно променят досегашните условия.

Някои със счетоводни документи, други без

За пръв път млечните животновъди ще трябва да доказват със счетоводни документи приходите (доходите) от продажбите на мляко. Изключение от това правило се допуска за тези, чиито стопанства са в планински райони. При тях обаче помощта е незначителна, тъй като според наредбата те могат да отглеждат между 5 и 9 крави, или между 10 и 49 овце-майки или кози-майки. За пръв път се обособяват двете схеми за планински животни. Без счетоводни документи за продажба на мляко ще получат помощ и стопаните на автохтонни породи говеда, овце и кози.

 

Не се изискват фактури или други документи от стопаните с месодайни породи говеда, овце и кози. За да получат субсидии, от тях ще се изисква да докажат определен брой приплоди, които са регистрирани в системата на БАБХ.

Минимални прагове за млякото

доилна залаОбвързаната подкрепа за млякото е с изключително ниски прагове, въпреки че браншови организации в говедовъдството поискаха завишаването им. За млечни крави годишното производство от животно трябва да е минимум 2 000 кг, а за крави под селекционен контрол – 4 000 кг. Незнайно защо и за планинските говеда е поставено изискване на 1 500 кг, въпреки че те са освободени от условието да доказват количеството с фактури или други документи.

Срокове за отчитане

За разлика от обвързаните плащания за плодове, зеленчуци, оранжерийни зеленчуци, както и по схемата за памука, животновъдите ще имат възможост да отчетат по-рано – през октомври 2017 г., счетоводните документи. Това ще позволи при ефективна работа на ДФ „Земеделие“ и на данъчните служби, стопаните да получат по-рано директните плащания за животни.

Животновъдите трябва да представят счетоводни документи за продажби на млякото (или млечните продукти при затворен цикъл), получени в периода 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. Те ще имат задължението да ги представят от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата- физическо лице или по адрес на управление.

От обвързаните плащания отпадат овцевъди и козевъди, чиито животи не са под селекционен контрол и които отглеждат под 50 овце-майки и под 20 кози-майки. 

Задържане на животни

Общото при схемите е, че броят на заявените животни не бива да се намалява 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че те трябва да задържат заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

По схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки периодът на задържане на животните е най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните по тази схема е от 10 юни (включително) до 17 септември (включително) 2017 г.

Схемите

1. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЛЕЧНИ КРАВИ. Допустими за подпомагане по схемата  отглеждат в стопанството си 10 и повече млечни крави, които са с предназначение за производство на мляко. Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Млечни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“; 3. да имат индивидуален паспорт; 4. да са вписани в регистъра на стопанството. (Подсигурете се, че информацията от: 1. Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 2. индивидуалния паспорт и 3. регистъра на стопанството за съответното заявено за подпомагане животно съвпада.)

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г. Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Земеделските стопанин трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на: най-малко 1 500 кг. мляко на млечна крава за животните в стопанство изцяло в планински райони, т.е. когато всички животновъдни обекти на земеделския стопанин са разположени в планински район и най-малко 2 000 кг. мляко на млечна крава за животните в останалите стопанства.

За земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект извън планински район, се счита, че стопанството им е извън планински район и те следва да доказват реализация на мляко, валидна за останалите стопанства в размер на 2 000 кг мляко на млечна крава.

Реализацията на мляко се доказва с: 1. фактури, издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко, с които има регистрирани договори за доставки в ДФ „Земеделие“-РА – когато земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;2. приемо-предавателни протоколи за доставки с реквизитите по чл. 6, ал.1 от Закона за счетоводството, издадени от първи изкупвачи на мляко, с които земеделският стопанин има договори за доставки, регистрирани в ДФ „Земеделие“- РА – когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица; 3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави-членки на Европейския съюз; 4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/ или млечни продукти – когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход; 5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство за реализирани млечни продукти – когато земеделския стопанин е със затворен цикъл на производство и има регистрирано млекопреработвателно предприятие по чл. 12 от Закона за храните; 6. приемо-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6 ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие; 7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните – когато земеделският стопанин е вписан като производител на мляко, предназначено за изхранване наживотни в други стопанства в публичния списък на регистрираните земеделски стопани, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, съгласно в чл. 5 (1) от Регламент (ЕО) № 183/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 12 януари 2005 година за определяне на изискванията за хигиена на фуражите.

ВАЖНО! Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. и се представят в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата- физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. По схемата е важно да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания – да подадете и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА.

Помощта по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави се изплаща до 250-то допустимо за подпомагане по схемата животно в стопанството. Размерът напомощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко и са предоставени доказателства за тази реализация.

2. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЛЕЧНИ КРАВИ ПОД СЕЛЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ. Изплаща се за минимум 20 млечни крави от една порода с предназначение за производство на мляко, които са под селекционен контрол.  Млечни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко. За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“; 3. да имат индивидуален паспорт; 4. да са вписани в регистъра на стопанството; 5. да бъдат вписани в Главния раздел на Родословната книга и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 6. да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 7. да имат издаден зоотехнически сертификат.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

Земеделските стопани трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни. При проверка на стопанството земеделският стопанин трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно заявено за подпомагане по схемата. Земеделските стопани трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 4 000 кг. мляко на млечна крава. Изискването за реализация на мляко не се прилага за следните застрашени от изчезване породи: Българско сиво говедо; Искърско говедо; Родопско късорого говедо; Българско родопско говедо; Българско червено говедо; Българско кафяво говедо; Българско сименталско говедо.

Реализацията на мляко се доказва с … – виж условията в предишната схема.

По схемата е важно да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания, да подадете и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА. Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко и са предоставени доказателства за тази реализация. Прилага се модулирана ставка за първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 250-то допустимо животно, която е по-висока за първите 250 животни.

3. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЛЕЧНИ КРАВИ В ПЛАНИНСКИ РАЙОНИ (5-9 ЖИВОТНИ). Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си от 5 до 9 (включително) крави с предназначение за производство на мляко и чиито стопанства са в планински район. Земеделски стопани, отглеждащи по-малко от 5 и повече от 9 млечни крави не са допустими по тази схема. Млечни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“; 3. да имат индивидуален паспорт; 4. да са вписани в регистъра на стопанството. Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

4. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЕСОДАЙНИ КРАВИ И/ИЛИ ЮНИЦИ. Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 5 и повече месодайни крави и/или юници с предназначение за производство на месо.

Месодайни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо. Юници допустими по схемата са женски говеда на възраст над 8 месеца, които още не са се отелвали и в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо. За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за месо“; 3. да имат индивидуален паспорт; 4. да са вписани в регистъра на стопанството.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

Земеделските стопанин трябва да имат новородени телета за стопанството, съответстващи на най-малко 0.4 телета на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2016 г. до 30 септември на 2017 г. Наличието на новородени телета в стопанството се проверява в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. По тази причина е препоръчително да не забравите да подадете за регистриране всички новородени телета своевременно. Помощта по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници се изплаща до 250-то допустимо за подпомагане по схемата животно в стопанството. Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които има минимален брой родени телета. ВАЖНО! Всички новородени телета в стопанството трябва да бъдат идентифицирани.

5. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА МЕСОДАЙНИ КРАВИ ПОД СЕЛЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ. Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 20 и повече месодайни крави от една порода с предназначение за производство на месо, които са под селекционен контрол.

Месодайни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на месо. 5. да бъдат вписани в Главния раздел на Родословната книга и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 6. да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 7. да имат издаден зоотехнически сертификат.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

Земеделските стопани трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни. При проверка на стопанството земеделският стопанин трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно заявено за подпомагане по схемата.

Земеделските стопанин трябва да имат новородени телета за стопанството, съответстващи на най-малко 0.5 телета на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2016 г. до 30 септември на 2017 г. Наличието на новородени телета в стопанството се проверява в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. По тази причина е препоръчително да не забравите да подадете за регистриране всички новородени телета своевременно.

Прилага се модулирана ставка за първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 250-то допустимо животно, която е по-висока за първите 250 животни. ВАЖНО! Всички новородени телета в стопанството трябва да бъдат идентифицирани.

6. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ОВЦЕ-МАЙКИ И/ИЛИ КОЗИ-МАЙКИ В ПЛАНИНСКИ РАЙОНИ (10-49 ЖИВОТНИ) Право на подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/ или кози-майки в планински райони (10-49животни) имат физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, чиито стопанства са в планински район и в тях се отглеждат: от 10 до 49 (включително) овце-майки, или от 10 до 49 (включително) кози-майки, или от 10 до 49 (включително) овце-майки и кози-майки.

Овца-майка или коза-майка е всяко женско животно от рода на овцете или козите, родило поне веднъж, или на възраст най-малко една година. За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да са идентифицирани с одобрени от БАБХ – обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация – за животните родени след 31.12.2009 г. и – обикновена ушна марка и/или електронно средство за идентификация – за животните родени преди 31.12.2009 г.; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 3. да са вписани в регистъра на стопанството.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

ВАЖНО! Допустим е земеделски стопанин, на който всички регистрирани животновъдни обекти са разположени в планински район. Земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект извън планински район, не са допустими по схемата.

7. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ОВЦЕ-МАЙКИ И/ИЛИ КОЗИ-МАЙКИ ПОД СЕЛЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ. Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки имат физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си: 50 и повече овце-майки под селекционен контрол от една порода и/или 20 и повече кози-майки под селекционен контрол от една порода.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да са идентифицирани с одобрени от БАБХ – обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация – за животните родени след 31.12.2009 г. и – обикновена ушна марка и/или електронно средство за идентификация – за животните родени преди 31.12.2009 г.; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 3. да са вписани в регистъра на стопанството; 4.дабъдат с доказан произход(вписани в Родословната книга)и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 5. да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Информационната система на БАБХ; 7. да имат издаден зоотехнически сертификат.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

Земеделските стопани, кандидати по схемата по ал. 1, трябва да отговарят на следните условия:
1. да са реализирали количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 70 кг на овца-майка и/или коза-майка от млечните породи за периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември на годината на кандидатстване;
2. в стопанството на земеделския стопанин да са регистрирани приплоди от допустимите животни от породи, ползвани за месо, съгласно приложение № 7, съответстващи най-малко на 1 приплод на овца-майка и/или коза-майка, за периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември на годината на кандидатстване;
3. точки 1 и 2 не се прилагат за допустимите животни от автохтонни породи

 

Земеделските стопани трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни. При проверка на стопанството земеделският стопанин трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно, заявено за подпомагане по схемата.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните породи: Синтетична популация Българска млечна; Плевенска черноглава овца; Лакон; Асаф; Аваси; Хиос; Българска бяла млечна коза; Англонубийска коза; Тогенбургска коза; Саанска коза; Алпийска коза е необходимо да докажете реализирането на количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 70 кг за допустимо за подпомагане животно по схемата.

Документите, доказващи реализация на мляко трябва да са с дата в периода 1 октомври 2016 г.-30 септември 2017 г.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните породи: Ил дьо Франс; Мутон шароле; Старопланински Цигай; Родопски Цигай; Кавказка тънкорунна; Асканийска тънкорунна; Североизточна българска тънкорунна; Тракийска тънкорунна; Карнобатска тънкорунна; Романовска; Боер е необходимо да имате регистрирани новородени приплоди, съответстващи на най-малко 1 новороден приплод на допустимо за подпомагане животно. Регистрацията на новородени приплоди в стопанството ще се проследява в Системата за идентификация и регистрация наживотните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за периода 1 октомври 2016 г.-30 септември 2017 г.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните автохтонни породи: Каракачанска овца; Копривщенска овца; Сакарска овца; Котленска овца; Местна старозагорска овца; Местна карнобатска овца; Тетевенска овца; Западностаропланинска овца; Брезнишка овца; Софийска (Елинпелинска) овца; Средностаропланинска овца; Среднородопска овца; Медночервена шуменска овца; Дъбенска овца; Реплянска овца; Бяла маришка овца; Вакла маришка овца; Калоферска дългокосместа коза; Местна дългокосместа коза (Малашевски тип) Българска виторога дългокосместа коза; Местна дългокосместа коза нямате задължение за доказване на реализирано мляко и/или новородени приплоди, но животните следва да отговарят на всички останали условия за допустимост.

В случай, че отговаряте на всички условия за допустимост по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози- майки (обвързана с производството) за едно животно, можете да заявите само една от двете схеми по Ваш избор. Като бенефициент Вие можете да кандидатствате и по двете схеми, но едно и също животно можете да заявите и съответно да получите за него подпомагане само по една от двете схеми.

Реализацията на мляко се доказва с: 1. фактури, издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко, с които има регистрирани договори за доставки в ДФ „Земеделие“-РА – когато земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон; 2. приемо-предавателни протоколи за доставки с реквизитите по чл. 6, ал.1 от Закона за счетоводството, издадени от първи изкупвачи на мляко, с които земеделският стопанин има договори за доставки, регистрирани в ДФ „Земеделие“- РА – когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица; 3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави-членки на Европейския съюз; 4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/или млечни продукти – когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход; 5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройствоза реализирани млечни продукти – когато земеделския стопанин е със затворен цикъл на производство и има регистрирано млекопреработвателно предприятие по чл. 12 от Закона за храните; 6. приемо-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6 ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие; 7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните – когато земеделският стопанин е вписан като производител на мляко, предназначено за изхранване наживотни в други стопанства в публичния списък на регистрираните земеделски стопани, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, съгласно в чл. 5(1) от Регламент (ЕО) № 183/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 12 януари 2005 година за определяне на изискванията за хигиена на фуражите.

ВАЖНО! Заявените животни трябва да са вписани в родословната книга, поддържана от Развъдна организация или ИАСРЖ. Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. и се представят в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата- физическо лице, или адрес на управление на кандидата-юридическо лице, или едноличен търговец лично от земеделските стопани, или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. Приплодите трябва да са идентифицирани. По схемата е важно (ако сте заявили животни от някоя от следните породи: Синтетична популация Българскамлечна; Плевенска черноглава овца;Лакон; Асаф; Аваси; Хиос; Българска бяла млечна коза; Англонубийска коза; Тогенбургска коза; Саанска коза; Алпийска коза) да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания, да подадете и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА. Наличието на новородени агнета и/или ярета в стопанството се проверява в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. По тази причина е препоръчително да не забравите да подадете за регистриране всички новородени агнета и/или ярета своевременно.

Размерът на помощта по схемата се определя като се прилага модулирана ставка за първите 300 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 300-то допустимо животно, която е по-висока за първите 300 животни.

8. СХЕМА ЗА ОБВЪРЗАНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА БИВОЛИ. Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за биволи имат физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 10 и повече женски животни на възраст 18 месеца и повече.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2017 г.

Земеделските стопанин трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на 400 кг мляко за допустимо животно. Реализацията на мляко се доказва с:

ВАЖНО! Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. и се представят в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата- физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. По схемата е важно да не забравите, освен заявлението за подпомагане за директни плащания – да подадете и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 30 октомври 2017 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА. Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко и са предоставени доказателства за тази реализация. Прилага се модулирана ставка за първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 250-то допустимо животно, която е по-висока за първите 250 животни.*При необходимост, България ще се възползва от гъвкавостта, предоставена посредством разпоредбата на чл. 53а от Делегиран Регламент на Комисията (ЕС) №639/2014 г. за прехвърляне на средства между схемите за обвързана подкрепа.

9. СХЕМА ЗА ПРЕХОДНА НАЦИОНАЛНА ПОМОЩ ЗА ГОВЕДА (НЕОБВЪРЗАНА С ПРОИЗВОДСТВОТО) Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) имат земеделските стопани, които към 28 февруари 2009 г. са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните и продължават да извършват земеделска дейност. Допустими за подпомагане са земеделските стопани, които към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания (9 юни 2017 г.), отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни, отглеждани към 28.02.2009 г.

Земеделските стопани, които заявяват подпомагане само за преходна национална помощ, не са задължени да се регистрират като земеделски стопани. Заявяването на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) не изключва възможността земеделският стопанин да заяви и схема/схеми за обвързана подкрепа за крави, ако заявените за подпомагане животни отговарят на условията за допустимост по схемите.

10. СХЕМА ПРЕХОДНА НАЦИОНАЛНА ПОМОЩ ЗА ОВЦЕ-МАЙКИ И/ ИЛИ КОЗИ-МАЙКИ (ОБВЪРЗАНА С ПРОИЗВОДСТВОТО) Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/ или кози-майки имат земеделските стопани, които отглеждат в стопанствата си: 50 или повече овце-майки, или 50 или повече кози-майки, или 50 или повече овце-майки и/или кози-майки, регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ. За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания: 1. са идентифицирани с одобрени от БАБХ – обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация – за животните родени след 31.12.2009 г. и– обикновена ушна марка и/или електронно средство за идентификация – за животните родени преди 31.12.2009 г.; 2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ; 3. да са вписани в регистъра на стопанството.

Период на задържане на животните – земеделските стопани трябва да задържат в стопанствата си заявените овце-майки и/или кози-майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2017 г. периодът на задържане на животните по тази схема е от 10 юни (включително) до 17 септември (включително) 2017 г.

В случай, че отговаряте на всички условия за допустимост по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози- майки (обвързана с производството) за едно животно, можете да заявите само една от двете схеми по Ваш избор. Като бенефициент Вие можете да кандидатствате и по двете схеми, но едно и също животно можете да заявите и съответно да получите за него подпомагане само по една от двете схеми.

Leave a Comment