И ИАРА с нов директор – доц. Галин Николов

лодки на кея в АхтополИзпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) има нов изпълнителен директор – доц. д-р Галин Николов. Днес е първият му работен ден и той е взел участие в Консултативния съвет по рибарство. Доц. Николов е преподавател във Факултет „Биология и аквакултура” към Тракийския университет по закона за аквакултурата и управлението на сладководната аквакултура и промишления риболов.

Той има магистърска степен по специалността „Екология и опазване на околната среда” от Тракийския университет в град Стара Загора. Специализирал е „Рибовъдство, рибно стопанство и промишлен риболов”. Работи в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от 2009 г., като е заемал длъжностите експерт, инспектор, а от януари 2015 г. досега е заместник-директор.

На днешното заседания зам.-министър проф. Иван Палигоров е поискал в най-кратък срок да бъдат определени зони за улов на бяла мида на база на наличните данни на научните институти и на МОСВ. Една от мерките за справяне с проблемите при добива на бялата мида в Черно море е да се забрани уловът по време на размножителния период.

На следващо заседание научните институти ще представят обобщение на налични данни за оценка на състоянието на запаса от калкан в акваторията на Черно море. Ще бъде поканен и съветникът с ресор „Рибарство” в Постоянното представителство на България в ЕС по позицията на България за квотното разпределение.

МОСВ и научните институти ще организират среща със заинтересовани страни във връзка с опазването на популацията на китоподобните в Черно море.

 

Leave a Comment