Малко разяснения за кълвящите гъски

гъскиВчерашната пресконференция в земеделското министерство сякаш се нуждае от разяснения. Когато министър Бозуков обяви, че гъските са изяли парите на биологичните земеделци, някак си не стана ясно, че фразата е ефектна, макар и не нова, но не е точна.

Всъщност субсидиите за зимуващи гъски се дават по мярка 10 „Агроекология и климат“. А по тази мярка няма дефицит. Сметките на фонда, потвърдени вчера след пресконференцията и от директора на ДФЗ Живко Живков, показват, че бюджетът по мярката е достатъчен за изплащане на субсидии на кандидатствалите вече земеделци до края на този период, тоест до 2020 г. Когато се тегли чертата, по мярката остават 9-10 милиона евро плюс, които вероятно няма да са достатъчни в случай че има нови кандидати за подпомагане по тази мярка.

По мярка 11 „Биологично земеделие“ няма субсидии за гъски, така че със сигурност те там не кълват нищо. Там субсидиите за биоземеделците и тези в преход няма да стигнат до 2020 г. А за онези земеделци, които тепърва смятат да стават био, пари няма да има.

Тоест, истинската драма е при биоземеделието, където зърнопроизводителите общо взето не играят. Възможо е парите да са свършили заради раздадените пасища, доста от които са в преход или вече са биологични. А също така и заради увеличаване на производството на биологични етерично-маслени и лечебни растения, за чиито масла някои български преработватели са намерили добър пазар на Запад.

Но има и нещо друго. На 9 март от министерството и фонда обещаха по време на среща с животновъдни организации и асоциация „Биопродукти“ да изпратят в най-скоро време разбивка на средствата – по кои направления какви пари се плащат. След което да се съставят работни групи и заедно – чиновници и земеделци, да решат какво да се направи, за да може да имат шанс новите кандидати и да се подсигурят парите по мярка 11. До момента организациите само са изпратили имената на тези, които ще представляват браншовете в работните групи. А данни за анализ на ситуацията от фонд „Земеделие“ няма. Няма и дати за срещи.

Фондът някак си не бърза, въпреки, че вече тече кампанията по директни плащания 2017. Тече, а скоро и ще изтече – на 15 май. Земеделците не са наясно какво следва, но стават все по в час, че на първо място е политиката, а на второ – проблемите им. Идват избори.

Leave a Comment