Васил Грудев опроверга: Пари по мерки 10 и 11 има! Другото е театър

Днес бившият зам.-министър е поискал среща с проф. Христо Бозуков, за да разясни своето експертно мнение по мерките, но не е бил допусат в МЗХ

Васил ГрудевДнес на прескоференция на предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните, Васил Грудев опроверга данните, представени от служебния министър проф. Христо Бозуков пред журналисти вчера за изчерпаните бюджети по мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Видео от пресконференцията е качено а фесбук страницата на Десислава Танева.

 

Първо, бившият зам.-министър Грудев информира, че днес сутринта е поискал среща с проф. Бозуков именно по повод неточните данни, предоставени от МЗХ пред медиите. Бил е пред МЗХ, изпратил е sms на министъра, но не е бил допуснат в сградата. „Започвам да си мисля, че темата (за недостига на средства по двете мерки – б.р.) е инспирирана изкуствено, може би от желанието да се покаже, че след това се решава един проблем, който е несъществуващ, с цел трупане на дивиденти“, каза Грудев. „Започвам да си мисля, че това е театър“, коментира той.

Грудев е категоричен, че по мярка 10 средства има. Бюджетът на мярката е 223 346 600 евро, от които до момента са усвоени само около 10%. Относно репликата „гъските изядоха парите на биологичните фермери“, той уточни, че през първата година на приема оторизираните средства по орнитологичната подмярка са били 7 960 800 евро. През втората година МЗХ е спряло приемането на нови бенифициенти, тъй като е бил достигнат предвидения за подмярката бюджет. Така до края на програмния период общата субсидия по орнитологичната подмярка ще е 31 843 200 евро, посочи той.

По следващата подмярка „Предпазване от почвена ерозия“ през първата година са изплатени 5 834 00 евро, през 2016 г. са заявени над 7 млн. евро. Бившият зам.-министър смята, че е разумно по това направление също да бъде спрян приема на нови заявления. Необходимата за тази подмярка сума за целия период е 29 731 000 евро.

„По останалите четири направления на мярка 10 – редки сортове, редки породи, пасторализъм и земи с висока природна стойност, следва незабавно да се отмени заповедта за прием на нови бенефициенти, тъй като  освен че има наличен бюджет, сме все още далеч от постигане на индикаторите“, заяви Грудев.

„Ако в момента ние екстраполираме всички поети ангажименти и ги умножим по 5-годишния период, необходимите средства за изплащане на тези ангажименти, са 109 717 200 евро. Остатъкът е 42 830 000 евро“, сочат данните на ексзаместника.

Относно мярка 11, Грудев посочи, че бюджетът за този програмен период е 151 млн. евро. През 2015 г. изплатените средства са били в размер на 14 752 000 евро. На база на заявените площи през 2016 г., екстраполирани в 5-годишния период, необходимите средства за изплащане на ангажиментите са 157 218 000 евро. „Тоест, имаме недостиг от 5 624 000 евро“, уточни той. Но обърна внимание, че това е на база заявени, а не оторизирани площи. На второ място Грудев посочи, че значителна част от средствата по тази мярка са за биопроизводители в преход, чиито субсидии са по-високи. Значителна част от бенефициентите ще бъдат сертифицирани като био, което означава, че необходимият бюджет ще се свие допълнително.

Васил Грудев изрази учудване защо мярка 14 за хуманно отношение към животните не е включена като възможност в новата кампания за директни плащания. Мярката е нова, но е нотифицирана от Европейската комисия и предишното ръководство е имало намерение да отвори за прием през 2017 г.

 

Leave a Comment