Вносът е зеленчуци е 7.1 пъти по-голям от износа, на плодове – 6.2 пъти

BASF
През 2016 г. най-значително се е увеличил импорта на домати и на кайсии, най-значителен експорт е направен на краставици и малини

тържище Родопи 95Вносът за зеленчуци в България е 7.1 пъти по-голям като тонаж от износа, който е направен през 2016 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани в оперативния анализ на земеделското министерство.

През 2016 г. у нас са влезли 232 804 тона зеленчуци, което е с 0.1% повече спрямо предишната година.

Износът на зеленчуци е в обем 32 782 тона и е с 65.6% повече спрямо 2015 г.

Най-значително увеличение на вноса при пресните зеленчуци през 2016 г. се наблюдава при доставките на домати – със 17,8% или 10,6 хил. тона, следван от този на краставици, моркови, тикви, марули, чесън и гъби – с между 3,5% (краставици) и 72,9% (гъби). Сред основните зеленчуци, намаление спрямо 2015 г. се отчита при на вноса на лук, пиперки, картофи, патладжани, праз и зеле, като измененията варират от 2,3% при лука до 28,9% при зелето.

Основен принос за увеличение на експорта на пресни зеленчуци на годишна база имат краставиците, гъбите и бобовите зеленчуци, чиито количества нарастват съответно с 4,2 хил. тона (61,7%), 1,9 хил. тона (над шест пъти) и 3,3 хил. тона (близо четиридесет пъти). Увеличение се отчита и при износа на зеле, пиперки, моркови, марули, тикви, лук и патладжани – с между 43,1% (зеле) и шест пъти (патладжани), а намаление – при този на домати, праз и картофи, в рамките на 1,8% – 91,5%.

При плодовете ситуацията е сходна. Вносът изпреварва с 6.2 пъти износа. През 2016 г. спрямо предходната импортът се е увеличил с 14.1%. Експортът също е нараснал, макар и по-слабо – с 4.1%. Като количество вносът на плодове е 264 847 тона, износът – 42 508 тона.

През 2016 г. водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Увеличение на годишна база се наблюдава при вноса на ябълки, дини, черупкови плодове, праскови, грозде, ягоди и кайсии – с между 6,5% при ябълките и 97,3% при кайсиите, а този на вишни – над два пъти. Същевременно, вносът на череши, пъпеши, сливи и малини намалява в рамките на 7,9% (череши) – 89,4% (малини).

Сред произвежданите в страната плодове, най-значително увеличение на износа през 2016 г. спрямо 2015 г. се наблюдава при ябълките, ягодите, крушите и малините – с между три (ябълки) и осем пъти (малини), а по-умерено – при гроздето, прасковите, дините и вишните – от 11,4% при гроздето до 48,2% при вишните. Същевременно, износът на кайсии, сливи, черупкови плодове, череши и пъпеши намалява в рамките на 4% (кайсии) – 89,6% (пъпеши).

Leave a Comment


пет − 5 =