Преразпределителните плащания по 14.50 лв./дка вероятно ще са тази седмица

Живко ЖивковПреразпределителните плащания най-вероятно ще се извършат тази седмица. Това се разбира от интервю с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков пред националната телевизия.

Живко Живков посочва, че най-интензивните плащания по директните мерки ще са през март и април. След като в петък, 17 март, бяха изплатени субсидиите за необлагодетелствани райони по мярка 13 от ПРСР, като поредно плащане той визира преразпределителните средства. Те се полагат на всички фермери за първите 30 хектара (300 дка). Още през октомври 2016 г. тогавашният директор на фонда Румен Порожанов бе изчислил, че преразпределителните ще са по 14.50 лева на декар.

Като следващо плащане Живко Живков изброява обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци. Миналата седмица той потвърди на среща с браншови организации, че тези субсидии ще се преведат на 100% в периода 27-30 март.

Доплащането по схемата за площ ще се извърши в края на април или началото на месец май. Още на 22 декември 2016 г. фермерите получиха по 19.80 лв./дка, които следва да се преизчислят и да се извърши доплащане.

Общо над 1 млрд. евро ще бъдат изплатени в периода 1 декември 2016 г. – 15 май 2017 г., посочи Живко Живков.

 

Leave a Comment