Сектор Плодове и зеленчуци поискаха в МЗХ контрол върху качеството на вноса и етикет „свежи продукти“

Едно от исканията на бранша е по схемата Училищен плод“ децата да закусват само с българска продукция
Слави Трифонов

Слави Трифонов

На Консултативния съвет в Министерството на земеделието и храните организации в сектор Плодове и зеленчуци са поставили четири основни искания пред министър Христо Бозуков. Съветът започна в 14 часа и приключи към 19 часа.

„Първото ни искане бе министерството да ни помогне срещу огромния импорт на плодове и зеленчуци, който в голямата си част е контрабанда“, съобщи Слави Трифонов, член на УС на Националния съюз на градинарите в България. Според него най-силният коз за защита на родното производство е в ръцете на министерството, но то не го използва. Става въпрос за контрола върху съответствието на качеството.

Във връзка със същото искане организациите са изтъкнали пропуск в наредбата за прилагане на схемата „Училищен плод“. Те искат в норматива ясно да се посочи, че в училищата трябва да се доставят плодове и зеленчуци, българско производство.

Второто искане е свързано с подпомагането. По думите на Слави Трифонов, секторът се нарежда на четвърто място по получени европейски и български субсидии след зърнопроизводството, тютюнопроизводството и млечното говедовъдство. Това според бранша трябва да се промени, за да тръгне родното градинарство към възходяща посока.

Третото предложение е било да се намали ДДС за всички храни на 9% или секторът да влезе в режима на обратно начисляване на ДДС, така както той се прилага при зърнопроизводството.

За да има шанс пласирането на родни плодове и зеленчуци в търговските вериги, секторът предлага да се въведе понятието „свежа“ продукция. Като „свежа“ означава, че е набрана преди не повече от 24 часа, уточни Слави Трифонов.

Leave a Comment