Асоциация „Биопродукти“ обжалва пред ВАС заповедта на Христо Бозуков от 28 февруари

Веселина Ралчева Снимка на pia-news

Веселина Ралчева
Снимка на pia-news

Българска асоциация „Биопродукти“ оспорва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта на земеделския министър Христо Бозуков, издадена на 28 февруари. В нея той забранява приема на нови кандидати по мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично производство“ през Кампания 2017 за директните плащания.

До тази сутрин Веселина Ралчева от УС на асоциацията нямаше информация дали е насрочена дата за първото заседание.

Асоциацията настоява за отмяна на заповедта, тъй като тя е издадена без предварително обсъждане с браншови организации, както се изисква по европейски регламент. Вече има прецедент при подобен случа върховните съдии да отменат документ, издаден без съгласуване със засегнатите сектори. Затова по всяка вероятност ВАС ще отмени заповедта, предполагат юристи.

Това обаче едва ли ще се случи в рамките на приема на заявления в тазгодишната кампания за директни плащания, чиито краен срок е 15 май.

Въпреки комуникациите между земеделското министерство и браншовите организации, които протичат както като преговори, така и като протести, разрешение на проблема все още няма, посочи Веселина Ралчева.

Тя уточни, че плащанията по мярка 11 са се забавили прекомерно, което поставя в реален риск производството на земеделците. Субсидиите по мярка 11 за 2015 г. бяха платени още през декември, същата година. А сега се очаква те да се преведат преди Великден.

Утре биопроизводителите отново ще са на протест в 11 часа пред сградата на земеделското министерство и този път очакват министъра да слезе и да проведе разговор с тях. „Защото такъв хаос в системата никога не е имало“, каза Ралчева.

 

Leave a Comment