До 7 юни – заявления за директни плащания със санкция

Субсидиите за единица площ за 2013 г. са с 10% по високи – 29 лева на декар
земеделие, трактор

Всеки просрочен ден за подаване на заявлението за директни плащания отнема по 1% от субсидията

Вчера изтече крайният срок за подаване на заявления от земеделските производители за директни плащания за тази година. От днес до 7 юни закъснелите могат да подадат документи, като за всеки просрочен ден субсидията им ще бъде намалявана с 1 процент.

Минималният размер на стопанството трябва да е 0,5 хектара за трайни насаждения и 1 хектар за останалите култури, като минималния размер на всеки парцел в стопанството трябва да е 0,1 хектара.

Земеделските производители могат да кандидатстват и по мярка 214„Агроекологични плащания” (АЕП) от ПРСР. По мярката са предоставя финансова помощ за прилагане на земеделски дейности, насочени към подобряване на опазването на околната среда. Агроекологичните плащания се отпускат на стопани, които на доброволен принцип поемат агроекологични ангажименти, свързани с изпълнението на агроекологични дейности върху определена площ, биологично пчеларство или опазване на застрашени от изчезване редки местни породи животни. Като правило, агроекологичните задължения трябва да бъдат поети за срок от минимум 5 години. Плащанията, базирани на използваната земеделска земя, са на база на одобрената площ, върху която се извършват агроекологични дейности и са в размер от 30 до  729 евро на хектар. 

Близо 36 милиона декара обработ­ваема земя ще бъдат заявени за под­помагане в тазгодиш­ната кам­пания за дирек­т­ните плащания. Тази година площите се запазват като размер и от фонд „Земеделие“ не отчитат съществена разлика в сравнение с 2012 година.

Обработ­ваемите земи със земедел­ски кул­тури са приб­лизително 31 милиона декара. Останалите терени са ливади и пасища. При това раз­п­ределение суб­сидията за декар обработ­ваема площ ще бъде около 29 лв. За срав­нение, през миналата година стопаните получиха по 26,44 лв. А година по-рано бяха изп­латени по 25,63 лв. за дка.

Според договора за присъединяване всяка година плащанията за фер­мерите се увеличават. Ако през миналата година ДФЗ изп­лати 904 млн. лв., то за тази стопан­ска година планираните плащания са за 960 млн. лв.

При обсъж­дането на новата Обща сел­с­кос­топан­ска политика Бъл­гария нас­тоява за постепенно намаляване на огром­ната раз­лика в суб­сидирането. Подобно на останалите източноевропейски дър­жави и нашата страна нас­тоява раз­ликата в плащанията със старите страни членки да намалее, така че към 2020 г. плащанията да не падат под 190евро за хек­тар, припом­ниха от МЗХ.

 

Leave a Comment