За политиката в протестите и дълбокото разочарование на един фермер

Господин Иванов

Господин Иванов

„Днес прочетох писмото на Велин Мицев, в което той съобщава, че четири животновъдни организации се отказват от протеста, тъй като той бил по политически причини. Това писмо лично ме обиди.“ С тези думи животновъдът от Карнобат Господин Иванов се свърза с Агро Пловдив, за да сподели какво мисли за протестите и разочарованието си.

Господин Иванов разказа, че е участвал в първия протест, който бе на 22 март пред сградата на земеделското министерство. „Събрахме се, не защото подкрепяме тази или онази политическа сила, а защото искаме властта да разбере, че ни е противно, когато се правят политически ходове за наша сметка. Ние сме тези, които нямаме и един ден почивка. Ние сме си направили плановете за стопанствата си. И ние сме потърпевши, когато някой реши да зачертае това на което разчитаме – европейските субсидии по мярка 10“, каза фермерът.

Господин Иванов има няколко въпроса към министъра, а също и към Велин Мицев.

„Ако министър Бозуков е наистина загрижен за животновъдите, защо той и експертите в министерството и във фонда не приеха да се срещнат с предишното ръководство, което обяви, че няма проблем за приемане на нови бенифициенти по мярка 10? Защо Васил Грудев и Христо Бозуков не сравниха сметките си, за да се разбере кой и къде греши? С цялото ми уважение към проф. Бозуков, смятам, че за краткото време за което управлява министерството, той няма как да навлезе в детайлите на сложните подмерки. Ние, животновъдите и въобще земеделците, така и не разбрахме чии изчисления са верни – тези на Грудев или тези на министерството? Зърнопроизводителите също показаха своите сметки, които не съвпадат с данните, които проф. Бозуков изнесе на пресконференция.

Знаете ли колко животновъди са взели пасища и са вложили средства в почистването им, разчитайки на субсидиите по мярка 10? А сега трябва да им кажем, че не могат да кандидатстват за тях, защото нямало пари. Колко други животновъди са закупили редки породи животни, отново разчитайки на европейските помощи. Но и на тях трябва да кажем „Изгоря, брат!“

Защото не знам дали повечето земеделци разбраха от прессъобщенията на министерството, че всъщност нов прием по подмерките на мярка 10 ще има, и то евентуално, само за тези, които са поели ангажимент по старата мярка 214, който ангажимент е приключил през 2016 г.? Ако си нов кандидат по мярката, просто пий една чаша вода и се опитай да оцелееш, ако можеш.

Ето за това протестираме. Защото не видяхме в действията на министъра грижа към фермерите. Впрочем, ние дори не видяхме и лично министъра, защото в двете работни групи по животновъдство, в които участвах, той не се появи.

Обръщам се и към г-н Мицев, когото не познавам, но уважам за това, че стои с името си зад писмото. След като помислих, разбрах, че не нашия протест, а неговото писмо е политическо. Нашите протести са от притеснения, от гняв, а неговият показно обявен отказ от протест е чиста политика. Г-н Мицев иска да каже, че нас ни е подкокоросала някоя политическа сила и той не иска да се замесва във това. Тогава питам: Г-н Мицев, защо в сряда не ни каза, че сме организирали събитието заради изборите? Защо не ни обвини, защото не ни порица? Защо всъщност подкрепи протеста, след като министърът е отворил вратите за преговори и е вдигнал информационната бариера и е осигурил пълна прозрачност? Това ме обърква и ме разочарова от нас като хора.“

Прочети още: МЗХ публикува на челно място писмо на животновъдни организации, които се отказват от протеста

 

 

Leave a Comment