Благовещение е! Каквото посееш, ще роди ухание или плод

Блага вестДнес е светлият пролетен празник Благовещение. На този ден архангел Гавраил е слязъл, за да съобщи на Дева Мария, че ще роди Спасителя на човечеството и син Божи Иисус Христос.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Пчелите политат да събират сладък мед, сеят се зеленчуци, присаждат се овошки. Хората вярват, че каквото посееш на Благовещение, то ще се захване успешно. Засадените цветя в градината стават по-ароматни, а дръвчетата дават повече плодове.

Поверията казват, че на този ден трябва да излезете от дома си сит и с пари в джоба, за да може цялата година да е здрава, плодородна и доходна. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Хората вярват, че каквото посееш на Благовещение, то ще се захване успешно. Засадените цветя в градината стават по-ароматни, а дръвчетата дават повече плодове.

Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“.

Празнични свети  литургии ще бъдат отслужени във всички православни храмове в страната.Днес имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина. Честит празник!

Leave a Comment