Млади фермери в колектив ще плащат само 10% от инвестициите

Три мерки ще бъдат обединени в една нова от 2014 г. – „Инвестиции във физически активи“
Земеделско изложение Бата Агро

Изложението БАТА в Стара Загора Агро продължава до утре

Младите фермери, които са обединени в колектив ще получават от 2014 г. 90 процента подпомагане за инвестициите, които правят. Това съобщиха вчера от Министерството на земеделието и храните на БАТА Агро. Размерът на помощта е заложен в новата мярка „Инвестиции във физически активи“, която ще се прилага от догодина.

В стандартния случай подкрепата за държави, които са по-слабо развити като България, ще получават 50 % подпомагане за подобряване на конкурентоспособността на земеделското стопанство. Ако инвестицията е колективна, има възможност подпомагането да бъде увеличено с още 20%. Това има голямо значение за подобряване на машинния парк на земеделските стопанства, тъй като ще насърчи повече земеделски производители да кандидатстват за физически активи, които да ползват колективно, коментира експертът от МЗХ Мая Нинова, цитирана от „Фермер“.. Тя уточни, че ако инвестицията е предназначена за стопанства в необлагодетелстваните райони или бенифициентът е млад фермер, субсидията ще бъде увеличена с още 20%. Това означава, че при комбинирания вариант може да се достигне максимална подкрепа до 90%.

Новата мярка „Инвестиции във физически активи“ и ще обединява няколко досегашни мерки.

Това са мярката за модернизация на земеделските стопанства (настоящата мярка 121), добавяне на стойност към земеделските стопанства и маркетинг (мярка 123), както и мярката за подобряване на инфраструктура в земеделието – мярка 125, която включва хидромелиоративна инфраструктура и подпомагане комасацията на земеделски земи. Тук ще бъде включена и мярка за непродуктивните инвестиции, свързана с агроекологичните дейности.

Опазването на околната среда също ще е акцент в подпомагането от догодина. В следващия програмен период Европейската комисия предоставя т.нар. „фиш“ с основни елементи, които се очаква да бъдат включени в мярката. Един такъв важен елемент е намаляване на разходите и подобряване на производителността на труда.

Ще се подпомага закупуването на земеделска техника, подходяща за агроекологичната дейност на земеделските производители, най-вече в райони, които са със силно ерозионна опасност.

За подобряване на конкурентоспособността на селското стопанство акцент в програмата ще бъде и развитието на европейско партньорство за иновации, в което ще се включват земеделци, земеделски институции, консултантски организации и представители на бизнеса.

 

Leave a Comment