Земеделци, които искат да направят фермерски пазар и да получат финансиране, трябва да създадат фирма или ДЗЗД

Фермерски пазар на Централния площад в Пловдив по време на кампанията на МЗХ

Фермерски пазар на Централния площад в Пловдив по време на кампанията на МЗХ

Аграрният министър отговаря на въпрос на съюз на земеделски кооперации

Земеделски производители, в това число и кооперации, които искат да направят фермерски пазар и да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони, трябва да създадат фирма по Търговския закон или дружество по Закона за задълженията и договорите. Финансиране за дейността на местните пазари се получава по мярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“. Това съобщава земеделският министър Христо Бозуков в отговор на въпроси, поставени от Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра. Писмото до Областния съюз е публикувано на страницата на МЗХ.

„Придобилите популярност „фермерски пазари“ могат да се подпомагат по ПРСР като местни пазари по подмярка 16.4. Съгласно условията на ПРСР „Местни пазари“ означават пазари в радиус от 75 км от стопанствата на произход на продуктите, в който радиус трябва да се осъществяват, както преработката, така и продажбата им на крайните потребители“, обяснява министърът.

„Например в Силистра може да се създаде местен пазар, на който да продават собствената си продукция земеделски стопани, включително земеделски кооперации, които са в периметър до 75 км от града, като разстоянията се определят по националната пътна мрежа. За да кандидатстват за подпомагане земеделските стопани (включително земеделските кооперации) трябва да създадат „Обединение за местен пазар“ като си изберат и конкретно име на пазара с цел идентифициране при рекламата на пазара. Обединението може да се регистрира по Търговския закон (ТЗ) или по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В обединението могат да участват и МСП или търговци на дребно, но участието на земеделските стопани, включително земеделските кооперации, е задължително. Важно условие е да има договор за създаването на обединението, в който да са посочени ясно ангажиментите и отговорностите на всички участници.

Обединението кандидатства за подкрепа за максимален период от 5 години с колективен проект за сътрудничество, в който се съдържа описание на териториалния обхват, брой и вид на участниците, дейности, продукти, бизнес план, инвестиционен план, план за популяризиране, договор за създаване“, гласи отговорът на въпроса за местните пазари.

Leave a Comment