Северна България и тази година няма да бъде защитена от градушки

Заради липса на финансиране е спряло въвеждането на самолетния способ
Снимка на ТВ +

Снимка на ТВ +

И тази година посевите и насажденията в осем области от Северна България ще бъдат без защита от градушки.

Към момента Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ пази територия в Северна България, която достига до източните части на област Плевен. За областите Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич и Варна не се осъществява градозащита. Това посочва в отговор на въпрос на Съюза на земеделските кооперации в Силистра министър Христо Бозуков.

Той уточнява, че за тази част от България се предвижда използване на самолетен способ за защита от градушки, но към момента поради липса на осигурено финансиране въвеждането на този способ е спряно. „Изграждането на полигони и ракетни площадки не е целесъобразно поради следните мотиви“, пояснява министърът: „За осъществяване на ефективна защита от градушки е необходимо да бъдe изградена мрежа от полигони с прилежащи ракетни площадки, които да представляват разширение и продължение на съществуващата защитавана територия. За целта е необходимо изграждането на поне 5 до 7 полигона, всеки от които с по около 25-30 ракетни площадки, което изисква огромен финансов ресурс. Изграждането на единични полигони и ракетни площадки, които не са свързани с действащите към момента и съответно не са продължение на функциониращата система за защита от градушки, драстично намалява ефективността на градозащитата и свежда до минимум икономическия ефект.“

Проф. Бозуков добавя, че след осигуряване на необходимото финансиране, агенцията незабавно би предприела необходимите действия за въвеждане в експлоатация на градозащита чрез използване на самолетен способ в района на осемте области.

В ход е доставката, оживяването и настройката на апаратурата на четвърти модернизиран радар, който се очаква да влезе в експлоатация в Североизточна България. Сключен е и договор за доставка на още три доплерови цифрови метеорологични радарни станции, информира още министърът.

Leave a Comment